Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volkswagen Jetta presenterad i Detroit

Långköraren Jetta kommer nu i sin sjätte upplaga. Läckrare former, mer avancerad teknik men till oss i Europa kommer den inte.

Minns du Volkswagen Jetta? Senaste gången vi på Teknikens Värld körde bilen var i nummer 7/2014. En bil i hybridutförande baserad på utgående version av modellen Golf.

Här är nya Volkswagen Jetta. Passa på att spana in bilderna – för hit kommer den inte. Trots att den är en av de bäst säljande modellerna för företaget.

Det som nu visas upp under Detroitsalongen är den sjunde upplaga av modellen, debuten skedde 1979 och sedan dess har 17,5 miljoner exemplar tillverkats. Faktum är att modellen var starkt bidragande till att Volkswagen nådde rekordet på sex miljoner tillverkade bilar förra året.

Med nya Jetta byggs modellen äntligen på MQB-plattformen efter att i två generationer förlitat sig på plattformen PQ35. Sedan tidigare vet vi, tack vare läckta bilder, att modellen får en coupélik framtoning än tidigare, lite som den större modellen Arteon. Karossformen ska kunna kapa bränsleförbrukningen med tio procent, menar man.

Jetta har växt med 43 millimeter på längden och med 35 millimeter mellan hjulaxlarna, totalt mäter bilen på punkterna 4 702 respektive 2 686 millimeter. Överhängen har kapats med 10 millimeter fram och 18 millimeter bak. På bredden mäter nya Jetta in på 1 799 millimeter vilket är 21 millimeter mer än utgående modell. Bilen har växt med sex millimeter på höjden och är 1 459 millimeter hög.

Modellen får ett lyft även invändigt med digitala mätare och genom att standardutrustas med moderniteter som autobroms och dödavinkelnvarnare.

Motormässigt erbjuds koncernens 1,4 TSI-motor kopplad till en sexväxlad manuell låda eller en automatare med åtta lägen.

Bilen presenteras som tysk-amerikansk och debuten sker i Mexiko under årets första kvartal, till USA kommer den under det följande kvartalet. En syskonmodell för Kina är på gång men någon Europalansering är inte aktuell.