Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100616-volkswagen-jetta
100616-volkswagen-jetta
100616-volkswagen-jetta
100616-volkswagen-jetta Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Nya Volkswagen Jetta står på egna ben

Volkswagen Jetta är inte längre någon oformlig tvilling till Golf. När VW presenterade nya Jetta på Times Square i New York på tisdagen var det en större och mer egen Jetta som inte delar en enda karossdel med Golf.

 Här i Europa har Volkswagen Jetta aldrig tillhört VW:s storsäljare. Modellen har ofta setts som en sedanvariant av Golf med ett udda utseende och kundernas osäkerhet inför modellen har förstärkts av att den har bytt namn ett antal gånger. Vi har känt den som Vento, Bora och nu senast Jetta. I USA har Jetta alltid hetat Jetta och där är den faktiskt en av de absolut bäst säljande importbilarna. Jetta är alltså en viktig modell för VW i USA och det överraskar därför ingen att premiären för Jetta förlades till Times Square i New York.

Den Jetta som vi i Sverige får bekanta oss med nästa år är en helt ny Jetta. Plattformen är fortfarande i grunden den samma som för Golf men Jetta har 7 centimeter längre mellan hjulaxlarna och med en totallängd på 464 centimeter är den 9 centimeter längre än gamla Jetta. De nytillkomna centimetrarna kommer främst baksätespassagerarna tillgodo, de får 6,7 centimeter större utrymme för benen. De nya dimensionerna gör att VW vill hävda att Jetta numera är en lika fristående modell som Passat CC och Tiguan.

Detta märks inte minst på det yttre. Jetta har gått från att vara en Golf med påhängd sedanbaklucka till att inte dela en enda karossdel med det mindre syskonet. Den nya designen känner vi igen från konceptbilen NCC som visades i Detroit i januari och det är former som känns helgjutet VW-typiska. Fronten går i samma linje som resten av VW-familjen men baktill kan vi skönja ett tydligt släktskap med Audi A4. På insidan är förhållandet det omvända – här har det till synes inte hänt ett enda dugg.

Här i Europa ska Jetta erbjudas med sex motoralternativ. Minst är 1,2 TSI med 105 hästkrafter, därefter kommer 1,4 TSI med 122 eller 160 hästar. Störst på bensinsidan är 2,0 TSI med sina 200 hästkrafter. Dieselutbudet består av 1,6 TDI med 105 hästkrafter och 2,0 TDI med 140 hästar. Alla motoralternativ får en sexväxlad manuell låda som standard men kan extrautrustas med en DSG-låda, dock inte 1,2 TSI. 1,2 TSI och 1,6 TDI kommer att utrustas med Bluemotion-paketet som bland annat innebär start/stopp-system och bromskraftåtervinning, vilket gör att förbrukningen stannar på 0,53 respektive 0,41 l/mil.

https://youtu.be/cXmhR9fuxlg?height=347&width=575

Läs mer

Test och provkörningar