Nya Volkswagen Passat Alltrack – bilder och fakta

Volkswagen presenterar nya Passat Alltrack tidigare än väntat, fyrhjulsdrift som standard och högre markfrigång, mer terrängduglig helt enkelt.

2012 lanserades första generationen Passat Alltrack som baseras på Passat B7, en stark konkurrent till Volvo XC70 som sedan länge varit kung i segmentet som skapades med föregångaren som lanserades 1998.

Under förra året lanserades som bekant helt nya Passat, generation B8, och tidigare än väntat presenterar nu tyskarna nya Passat Alltrack. Världspremiären kommer dock att ske på bilsalongen i Genève om några veckor, men Volkswagen ger oss en del bilder och uppgifter redan nu.

Liksom tidigare kommer Alltrack-versionen endast erbjudas med kombikaross, till skillnad från Volvo S60 Cross Country. 4Motion fyrhjulsdrift är standard till samtliga fem motorer, antingen två bensinare på 150 eller 220 hästkrafter med 1,4 respektive 2,0 liters cylindervolym. De tre dieselmotorerna är samtliga 2,0-litersmaskiner som levererar 150, 190 eller 240 hästkrafter. De två starkaste, 220-hästars bensinaren och 240-hästars dieseln, har även Volkswagens XDS+ differential som bromsar de inre hjulen för bättre kurvtagning.

Starkaste bensinmotorn erbjuds endast med sexväxlad DSG-låda, detsamma gäller även för de två starkaste dieselmotorerna. De svagare motorerna har en sexväxlad manuell låda.

Aktuella för den svenska marknaden är dock starkaste bensinmotorn på 220 hästkrafter och de två starkaste dieslarna på 190 respektive 240 hästkrafter, samtliga Passat Alltrack i Sverige kommer alltså ha DSG-låda som standard.

Jämfört med vanliga Passat har Alltrack fått 27,5 millimeter högre markfrigång och en något ruffare design med plastsjok längs de nedre delarna av karossen. Undertill sitter även hasplåtar för att skydda underredet från stenar och liknande. Utöver de vanliga tre körlägena Eco, Normal och Sport har Alltrack även ett Off Road-läge som anpassar gasrespons och bromsar till ändamålet. Samt underlättar vid start i backe och aktiverar Hill Descent-systemet. Till samtliga versioner av nya Passat Alltrack erbjuds även det hittills världsunika systemet Trailer Assist.

Mer information om nya Passat Alltrack kommer när den presenteras i Genève om några veckor och i september kommer modellen lanseras på de viktigaste marknaderna. Det sistnämnda innefattar troligen Sverige med tanke på första generationens Passat Alltracks framgångar här hemma.