Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101021-nya vw passat test
101021-nya vw passat test
101021-nya vw passat test
101021-nya vw passat test

Nya Volkswagen Passat – direktrapport från provkörningen

Mikael Stjerna befinner sig som bekant i Barcelona för att provköra nya Volkswagen Passat för första gången. Vi har redan fått förhandsinput från honom så här följer resten efter ett antal mil i bilen.

Hej igen Micke! Nu har du väl hunnit avverka några mil i nya Passat?

 – Ja, sitter här och njuter bakom ratten i ett soligt Barcelona med nästan 20 grader utanför bilen.

Du som nu har sett bilen live, hur framstår den i verkligheten?

– Jag gillar det nya utseendet mycket tack vare fronten som estetiskt känns mycket mer modern. Resten av bilen är dock väldigt lik den gamla Passaten, bortsett från baken där nya lampor tagit plats. Visst kan det kännas lite tråkigt, men varför ändra för mycket på en bil som säljer oerhört bra? Men för den som väntar sig något nytt är det här en gäspning.

– Volkswagen kallar nya Passat för sjunde generationen Passat. Jag kallar den rakt av för en kraftig facelift av den tidigare. Ungefär som man gjorde med nya Golf, den fick ny nos och lite annat och benämndes som ny generation.

Hur är insidan – något nytt där?

– Insidan är, om uttrycket tillåts, en ännu större gäspning för den som vill ha något nytt. Här känner man verkligen igen sig med i stort sett bara lite nya kromdetaljer och en ny klocka. Men det fungerar fortfarande.

Du snackade i förhandsrapporten om nya finesser. Berätta!

– Det är här Volkswagen lagt krutet. På tekniken alltså. Nya Passat har en rad trevliga finesser och där jag måste framhäva Easy Open. Men hjälp av en liten fotrörelse strax bakom mitten på stötfångaren öppnar man bakluckan om man har händerna fulla. Kalasbra idé och finess. Easy Open kommer till Passat i slutet av första halvåret 2011, men bara till sedanmodellen. Variant, alltså kombin, kommer också att få det så småningom. Att det inte lanseras direkt till Variant beror på kombiluckans utformning och öppning. Om man öppnar kombibakluckan med en fotrörelse får man sig en jädrans smäll i nyllet om man inte samtidigt tar ett steg bakåt. Volkswagens advokater håller just nu på som bäst att undersöka om de kan bli stämda om en sådan olycka skulle ske. Därför ingen Easy Open till Variant i nuläget.

Då skulle man antagligen bli ”tannalös” som vi säger på skånska. Några andra finesser?

– Finns många fler. I dag har vi testat parkeringshjälpsystemet som faktiskt är helt fantastiskt. Nytt är att bilen på egen hand inte bara parkerar i längsgående parkeringsfickor utan även i tvärgående parkeringsfickor. Nytt är också adaptiv farthållare med avståndsradar som automatiskt bromsar in om framförvarande fordon också gör det. Systemet fungerar i upp till 210 km/h.

Jag tycker att utgående Passat inte tillhör de allra tystaste i klassen. Hur är det med nya, är det bättre?

– Jag kan egentligen inte uttala mig om det med tanke på att vi här kör på slät spansk asfalt. Det är därmed tyst inne i kupén. Hur det är hemma i Sverige kan jag alltså inte sia om, men jag skulle bli förvånad om den inte är något tystare eftersom Volkswagen har isolerat bilen mer, täppt till ljudläckage som kan uppstå, bytt ut till ny typ av bussningar samt bjuder på akustisk vindruta som standard.

Hur är det med motorerna?

– Bensin är på väg ut känns det som. Endast två bensinmotorer lanseras med nya Passat. Dels en på 211 hästkrafter och dels en på 300 hästkrafter, sistnämnda med V6:an på 3,6 liter. I övrigt är det snåla dieselmotorer från 105 till 170 hästkrafter där även sistnämnda är miljöbilsklassad i sedanutförande. Imponerande. Dessutom en gasversion och en etanolversion för E85-bränsle.

– Motorerna känns igen sedan tidigare men har finslipats ännu mer för lägre förbrukning och utsläpp samt finare gång. Volkswagen kan det här med motorer.

Priserna har vi fått tidigare, från 239 900 till 359 900 kronor, men när finns bilen att köpa i Sverige?

– Sedan i fredags kan man lägga beställning på en bil och leverans är det i vecka tre nästa år.

Klicka här för mer fakta om priser och utrustning

Läs mer

TV-TV

Test och provkörningar