Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Passat 2015Volkswagen Passat 2015Volkswagen Passat 2015
Volkswagen Passat 2015 Foto: Patrik Lindgren

Nya Volkswagen Passat kommer i höst!

En ny generation Volkswagen Passat väntar på att få komma ut och ta över marknaden. Den här gången handlar det om en helt ny bil, byggd på samma plattform (MQB) som Golf och Polo, och som blir rymligare, snålare och lyxigare än någonsin.

I år är det hög tid för Volkswagen att byta ut sin åldrande volymsäljare Passat. För fyra år sedan släpptes visserligen en omarbetad version men den senaste Passaten är i grunden den samma som när den lanserades år 2005. Det gör att vi den här gången kan vänta oss att få se en helt ny och från grunden nykonstruerad Passat. Premiärvisningen kommer att ske på bilsalongen i Paris i september och tillverkningen inleds tidig vår 2015.

Det vi först och främst kan vänta oss är en större och lyxigare Passat. Eftersom nya Golf Sportscombi (som heter Variant i resten av världen) har vuxit betänkligt och numera rent utrymmesmässigt är en konkurrent till Passat måste nya modellen växa. Nuvarande generation av kombin Variant har plats för 605 liter bagage med alla säten uppfällda medan den nya kommer att ha plats för omkring 670 liter. Även benutrymmet i baksätet kommer att öka.

Detta trots att modellen faktiskt blir ett par centimeter kortare. Anledningen till trolleritricket stavas MQB. Det har redan skrivits spaltmeter om Volkswagens flexibla modulkonstruktion som ska bilda grund för så vitt skilda modeller som Polo och Passat, och däremellan Golf, Octavia, Leon, A3 med flera.

I det minsta utförandet kallas plattformen MQB-A0. I den klassen hittas bilar som Volkswagen Polo och Skoda Fabia. Lite större bilar såsom Golf och Seat Leon byggs på en variant som kallas MQB-A. MQB-B är den största varianten av plattformen och bildar grund för nya Passat. Här är axelavståndet utsträckt till 279 centimeter och spårvidden till 156–157 centimeter. Det långa axelavståndet gör att överhängen kortas och nya Passaten får ett smidigare utseende.

För att hänga med i teknikracet måste nya Passat bli fulladdad med det senaste. Autobroms och filkörningsassistent är mer eller mindre självskrivna system men Passat-föraren ska även få hjälp av head up-display, adaptiva stötdämpare som kan ställas i tre steg, en större pekskärm, digital instrumentering och knäkrockkudde.

Generationsskiftet medför att 70–100 kilo bantas bort, vilket bland annat gör gott för bränsleförbrukningen. Desto större inverkan på förbrukningen har dock de nya motorerna. Åttonde generationen Passat (internbeteckning B8) får uteslutande fyrcylindriga motorer med turboladdning. Något sexcylindrigt alternativ är inte aktuellt på grund av nya utsläppskrav. Minst och snålast blir en 1,6-liters diesel med 105 hästkrafter och 250 newtonmeter som inte ska dra mer än 0,39 liter per mil i EU-körcykeln. Snålvarianten i dag heter TDI 105 BlueMotion och drar 0,41 liter per mil. På bensinsidan är det 1,4-, 1,8- och 2,0-litersmotorer som gäller, med effektuttag på 122–280 hästkrafter. 4Motion-versionerna får även fortsättningsvis fyrhjulsdriften levererad av svenska Haldex och som tillval finns uppdaterade dubbelkopplingslådor.

Om det tas fram en gaskonverterad version av nya Passaten återstår att se, men att en laddhybridvariant, Passat PHEV, som kan konkurrera med Volvo V60 Plug-in Hybrid kommer är mer eller mindre spikat. Förhandsuppgifterna säger att en 1,4-liters TSI-motor med 150 hästkrafter paras med en elmotor som ger 109 hästkrafter.

Sedan- och Variant-modellerna lanseras simultant i höst och därefter väntas en ny fyrdörrarscoupé under namnet CC. Vad som händer därpå är desto mer höljt i dunkel. En ny förhöjd och terrängstukad Alltrack kommer så småningom liksom en förlängd Passat L för den kinesiska marknaden, men det finns även uppgifter om en coupé/cabriolet och till och med en Shooting Brake-version av CC.

Motoralternativ Volkswagen Passat 2015

Volkswagen gör som Volvo och skippar allt som inte är fyrcylindrigt. Hög effekt garanteras ändå.

Bensin

1,4 TSI. 122 hk. 200 Nm.

1,4 TSI. 150 hk. 250 Nm.

1,8 TSI. 180 hk. 300 Nm.

2,0 TSI. 220 hk. 350 Nm.

2,0 TSI. 280 hk. 400 Nm.

Diesel

1,6 TDI. 105 hk. 250 Nm.

2,0 TDI. 150 hk. 340 Nm.

2,0 TDI. 184 hk. 380 Nm.

2,0 TDI. 231 hk. 450 Nm.