Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Nya Volkswagen Passat kommer i höst

Nionde generationen av den tidigare familjefavoriten Volkswagen Passat kommer i september – men bara som kombi.

Med Volkswagens satsning på de ny eldrivna modellerna i ID-serien är det lätt att glömma bort den gamla trotjänaren Passat, men snart är det dags för en ny generation att presenteras, den nionde med internkod B9, och i år fyller modellen 50 år.

Rykten har länge gjort gällande att nya Passat bara ska komma i kombiutförandet Sportscombi (Variant på vissa marknader) vilket nu har bekräftats av märkts vd Thomas Schäfer i en intervju med Automotive News Europe. Suget efter sedaner i mellanklassen har dalat betänkligt de senaste åren.

Passat i sin barndom under ett test mot Volvo 340 i Teknikens Värld. Passat fyller nu 50 år. Foto: Ulf H Holmstedt

Det står också klart att bilen ska finnas för försäljning i Europa i september. Innan året är slut gäller samma sak för syskonmodellen Skoda Superb till skillnad från Passat även kommer att finnas i femdörrarsutförande.

Att kalla bilarna för syskon kan tyckas vara lite att ta i men de har tidigare delat komponenter och de nya generationerna följer samma tradition. Faktum är Skoda har ansvarat för utvecklingen av nya Passat.

Båda bilmodellerna kommer att byggas i Bratislava, Slovakien, då Volkswagenfabriken i tyska Emden nu ställer om för att bygga elbilar.

Utvecklingen av nya Passat har vi på Teknikens Värld haft full koll på under resans gång tack vare vår spionfotograf som bland annat fångat bilen på tävlingsbanan Nürburgring.