Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volkswagen Phaeton visas i januari

Volkswagen låter inte de dystra försäljningssiffrorna för Phaeton avskräcka från en fortsättning. En helt ny generation Phaeton är snart färdig och kommer att premiärvisas i Detroit i januari.

Volkswagens flaggskeppsmodell Phaeton är en numera legendarisk ekonomisk härdsmälta men Volkswagen har trotsat de dystra försäljningssiffrorna och framhärdat med modellen som nu har blivit elva år gammal. I höstas fick vi dessutom veta att Volkswagen ligger långt fram i utvecklingen av en ny generation Phaeton och nu kommer uppgifter om att denna är i stort sett färdig. Enligt Bloomberg ska Volkswagen visa upp en ny Phaeton på bilsalongen i Detroit.

 Bilen i Detroit kommer troligtvis att vara ett koncept för att testa publikens reaktioner men med tanke på att nya Phaeton ska baseras på Audi A8 borde Volkswagen redan ha bilen i stort sett färdig. Nya Phaeton blir därmed ett aluminiumbygge och för att skapa sig en grönare image satsar Volkswagen på mindre motorer. Något W12-alternativ blir med all säkerhet inte aktuellt och kanske kommer nya Phaeton inte ens med en V8. Volkswagen uppges i stället satsa på små motorer med överladdning och hybridassistans.

 Nya Phaeton blir en viktig modell för Volkswagen på den amerikanska marknaden där den nya USA-versionen av Passat inte har tagit fart så som man har hoppats. Både Jetta och Passat är viktiga USA-modeller men ingen av dem har nått sina försäljningsmål och VW-chefen Martin Winterkorn uppges vara långt ifrån nöjd med utvecklingen i USA. Ett nytt flaggskepp tros ha en positiv effekt på försäljningen av övriga modellutbudet genom att locka kunder till återförsäljarna.