Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volkswagen Polo GTI – tre snabba från provkörningen

Teknikens Världs racerförare Oskar Krüger har fått äran att vara först att få känna på nya Volkswagen Polo GTI. Är den något vassare än föregångaren? Låt oss ringa och kontrollera!

Tjenare Oskar! Det ser blött och grått ut på bilden, ingen solig destination alltså.

– Mallorca brukar man förknippa med sol, men tydligen inte i dag. Rena monsunregnsstörtskurarna här till och från. Men det går att köra nya Polo GTI även när det är blött!

Så pass alltså! Hur går det då?

– Det går bra, bilen går bra. Den är stark, starkare än föregångaren. 200 hästar plockade ur en tvålitersspis i stället för 192 ur en ”enkommaåtta” som den förra hade under sina sista år. Kvick är den också, men på papperet inte kvickare än föregångaren. 0-100 km/h på 6,7 sekunder är samma siffra som tidigare. 237 km/h i toppfart är en upp för nya.

– Visserligen är det väldigt blött på banan, men med lite vänsterbroms går bilen lätt på ställ genom kurvorna. Styrningen är riktigt skarp, men den förmedlar för lite känsla för att vara i min smak. Den elektroniska differentialbromsen, XDS, är mindre avancerad än motsvarigheten som sitter i storebror Golf GTI. Det märks genom att den inte arbetar riktigt lika bra.

När kommer nya Polo GTI till våra snötäckta breddgrader?

– Den säljs redan men när den rullar ut på svenska vägar är snön kanske på väg bort. Den kommer alltså preliminärt under första kvartalet 2018, då bilar utrustade med sexväxlad DSG-låda. Till sommaren planeras den manuellt växlade varianten, med sex växlar, att dyka upp, då är det garanterat ingen snö kvar.

– Från 245 000 kronor kostar kärran som finns i färgerna röd, vit, grå, blå och svart.

I kommande nummer av Teknikens Värld bjuder Oskar ytterligare några tusen tecken som beskriver nya Volkswagen Polo GTI från topp till tå, från ban- till landsvägskörning.