Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volkswagen Polo officiell – fakta, bilder och film

En av världens mest sålda småbilar fortsätter sitt liv med nya, skarpare former, större utrymmen, ny teknik och nya motorer. Här är nya Volkswagen Polo, den sjätte generationen.

1975, året efter introduktionen av Golf, lanserade Volkswagen sin andra guldklimp, nämligen Golf-lillebrorsan Polo. Med 3,5 meter på längden var den två decimeter kortare än storebrorsan och utgjorde därmed ett alternativ för den som inte behövde så mycket utrymme.

Sedan dess har det rullat på med fem generationer och över 14 miljoner sålda Polo världen över, varav ungefär 116 000 av dessa sålts i Sverige. Senaste generationen rullade ut på vägarna under 2009, en bil som var halvmetern längre än originalet.

När nu nya Volkswagen Polo modellår 2018 och framåt presenteras noterar vi först och främst att modellen har blivit större än någonsin tidigare.

Större än någonsin – rymligare än Golf IV

Nya Polo är nämligen 405,3 centimeter lång. Det är första gången den passerar fyrametersstrecket. Föregångaren var som längst 398,3 centimeter (GTI-versionen). Men det är inte enbart på längden modellen har vuxit. Axelavståndet har ökat än mer. Med 9,4 centimeter längre avstånd mellan hjulaxlarna har passagerarutrymmet blivit bättre än tidigare, förmodligen även komforten då längre axelavstånd ger mer harmonisk gång över asfalten.

Även bagageutrymmet har vuxit och rymmer nu 351 liter. Det kan jämföras med utgående generations 204-282 liter beroende på modellversion där GTI:n stod för den låga siffran medan övriga låg mellan 280 och 282 liter. Ännu redovisar Volkswagen inte volymsiffran för när baksätesryggen är fälld. Föregångaren rymde i detta läge antingen 882 eller 952 liter där återigen GTI-modellen stod för den lägre siffran.

En annan rolig jämförelse att göra med nya Polo är mot storebror Golf och då framför allt generation fyra. Knappt tio centimeter längre var Golf IV jämfört med nya Polo, ändå var den trängre än sin nya, moderna släkting är. Både vad gäller passagerarutrymmet och bagageutrymmet (sistnämnda är 21 liter större hos Polo).

Nya Polo, som liksom många andra av koncernens bilmodeller utgår från MQB-plattformen som grund, är 175,1 centimeter bred, exklusive sidobackspeglarna, vilket gör den 6,9 centimeter bredare än föregångaren. Trots några extra centimeter på höjden mätt inuti bilen är nya Polo lägre än föregående generation. Med 144,6 centimeter från markkontakten till takets högsta punkt är den sju millimeter lägre.

Mycket ny teknik

Volkswagen har proppat nya Polo full med det senaste i teknikväg. Exempelvis hittar vi LED-strålkastare (lysdioder finns även i varsel- och bakljusen), trådlös laddning av mobiltelefoner, aktiva stötdämpare, en rad olika förarassistansfunktioner som exempelvis adaptiv farthållare med start/stopp-funktionalitet (ACC:n fungerar för övrigt upp till 210 km/h), autobroms med både fordons- och fotgängarupptäckt, döda vinkeln-varnare, varning för korsande trafik vid backning, halvautomatisk parkeringsassistent, manövreringsfunktion för att undslippa parkeringsskador och nyckellöst inträde och start av bilen. Funktionalitet för någon form av semiautonom körning har inte tagit plats i modellen – ännu. Det kommer säkerligen vid halvtidsuppdateringen om några år.

Digitalt mätarhus

En ny detalj nämnda vi inte i föregående stycke, men det gör vi i stället nu. Nya Polo är nämligen först ut med senaste versionen av Active Info Display, den stora skärm som utgör instrumentklustret i mätarhuset. Denna teknik kommer allt mer i bilarna men det är första gången vi ser det i småbilsklassen. Fördelen med denna typ av skärm är att mätarhusets information kan anpassas efter behag och behov. Volkswagen har dessutom förenklat handhavandet av Active Info Display genom att den kan styras med en endast knapp på ratten, en knapp för att styra och växla mellan grundmenyerna.

Ett par snäpp till höger om mätarhuset finns ännu en skärm, det vill säga infotainmentskärmen. Denna mäter mellan 6,5 och 8 tum beroende på vilka utrustningsnivåer och tillval man gör. Skärmen är stilfullt integrerad med en stor glasyta som delvis påminner om dagens läsplattor och mobiltelefoner. Infotainmentsystemet är kompatibelt med MirrorLink, Android Auto och Apple CarPlay vilket ger tillgång till en uppsjö av funktioner och appar.

Utrustningsnivåer

Tre utrustningsnivåer finns till nya Volkswagens nya småbil, dessutom flertalet olika paket för att kunna få sin nya Polo i stort sett så som man önskar. Utrustningsnivåerna, eller modellversioner som de mer är, heter Polo, Polo GT och Polo GTI. Dessutom finns ett utrustningsnivån R-Line för att ge modellen ännu lite tuffare karaktär.

GTI större och starkare

Högst upp i näringskedjan finns Polo GTI som har en tvåliters TSI-maskin som levererar 200 hästkrafter. Det betyder att Volkswagen än en gång inte bara har ökat effekten hos modellversionen utan även motorvolymen. Förra generationen Polo GTI hade från början en 1,4-litersmotor på 180 hästkrafter, som vid uppdateringen inför modellår 2015 utökades till 1,8 liter och 192 hästkrafter. Nu är det alltså 2,0 liter och 200 hästkrafter som gäller.

Polo GTI har utrustad med den elektroniska XDS-diffbromsen som redan används till exempelvis Golf GTI. Ett fast sportchassi är standard men som tillval finns Sport Select-chassit med aktiva stötdämpare.

Övriga motorer

Övriga motoralternativ som tillgängliggörs när nya Polo lanseras i Sverige i höst är tre bensinmotorer med effektuttag på mellan 95 och 150 hästkrafter varav den med 150 hästar är den så kallade 1,5 TSI Evo med cylinderavstängning som nyligen lanserats till Golf. Dieselalternativet bjuder på 95 hästkrafter.

Ytterligare ett motoralternativ lanseras vid säljpremiären i höst, nämligen 1,0 TGI. Ni som har koll på Volkswagens akronymer vet att det är ett gasalternativ som avses. Nya Polo 1,0 TGI drivs alltså med fordonsgas.

Samtliga motoralternativ förutom gasalternativet går att utrusta med dubbelkopplad DSG-låda.

Pris och försäljningsstart

Några svenska prisuppgifter finns ännu inte, räkna med att dessa presenteras inom några veckor i och med att orderböckerna öppnar vid månadsskiftet mellan juli och augusti, alltså någon eller några månader före själva marknadslanseringen. Dagens Polo kostar från 134 900 kronor då den ingår i en sommarkampanj, annars är frånpriset 165 500 kronor.Och du, gå inte och vänta på en kombiversion av nya Polo. Sist Volkswagen erbjöd en sådan, Polo Variant, var 1999 när generation tre hade två år kvar i livet.

https://youtu.be/IckxYoFUQI0