Nya Volkswagen Tiguan officiell – bilder och fakta

En av Volkswagens riktiga långkörare – lilla suven Tiguan – kommer nu i helt ny tappning. Volkswagen tjuvstartar Frankfurtsalongen med att visa nya Tiguan som är större, lättare och rymligare.

I morgon öppnas bilsalongen i Frankfurt för pressen men av tradition brukar Volkswagen ”tjuvstarta” genom att visa alla sina nyheter kvällen innan. Därför släpps all information om den efterlängtade, helt nya Tiguan redan nu.

Nya Tiguan är den första i, vad vi förmodar blir en mycket lång, rad av nya suvar från Volkswagen. Alla ska byggas på MQB-plattformen och efter nya Tiguan kan vi se fram emot en ny Touareg, en liten suv under Tiguan och möjligtvis även en riktigt stor suv.

Tiguan kommer att visas upp i fyra utföranden i Frankfurt. Precis som föregångaren kommer den att kunna fås i ett On Road- och ett Off Road-utförande där det senare ger bättre frigångsvinklar. Därtill finns Tiguan R-Line. Den största nyheten är Tiguan GTE som helt enkelt är en laddhybridversion med bensin- och elmotor med en totaleffekt på 218 hästkrafter och elektrisk räckvidd på 50 kilometer. Men det kommer ännu en Tiguan-version. En lång. Eftersom Volkswagen ser Kina som en allt viktigare marknad har man tagit fram en Tiguan med extra lång hjulbas som lanseras på utvalda marknader våren 2017.

Vi nöjer oss dock med den korta Tiguanen som inte är så kort. Den nya bilen är 60 millimeter längre, 30 millimeter bredare och har 77 millimeter längre axelavstånd. Den är samtidigt 33 millimeter lägre och cirka 50 kg lättare.

De nya yttermåtten ger något bättre innerutrymmen. Baksätespassagerarna får 29 millimeter mer benutrymme och bakom dem växer bagageutrymmet med 145 liter till 615–1 655 VDA-liter. Vinkeln på baksätets ryggstöd kan justeras för mer eller mindre lastutrymme och bättre eller sämre sittställning. Utan att presentera någon siffra nämner Volkswagen dessutom att lasttröskeln är lägre än på gamla Tiguan.

Nya Tiguan får en hel del ny teknik. Viktigast är säkerhetssystem såsom autobroms och Lane Assist som ingår i standardutrustningen. Autobroms med fotgängarigenkänning och adaptiv farthållare finns som etxtrautrustning. På komfort, eller underhållningssidan, märks ett nytt infotainmentsystem kallat MIB II som är anslutet till både CarPlay och Android Auto.

Laddhybriden GTE är än så länge under utveckling och kommer inte att finnas tillgänglig när Tiguan lanseras till våren. Det gör däremot fyra bensinare och fyra dieslar, alla fyrcylindriga turbomotorer. Bensinmotorerna har effektuttagen, 125, 150, 180 och 220 hästkrafter. Dieselmotorerna ger 115, 150, 190 och 240 hästkrafter. Instegsmotorerna, både på bensin- och dieselsidan, finns endast med fyrhjulsdrift. Övriga kan utrustas med fyrhjulsdriften 4Motion som är ett annat namn för Haldex 5. Nytt är ett Active Control-vred som låter föraren välja mellan fyra inställningar för fyrhjulsdriften. Bilar som utrustas med fyrhjulsdrift får också 11 millimeter högre markfrigång.