Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Meiners

Nya Volkswagen Tiguan – tre snabba från provkörningen

Testchef Hans Hedberg är den som fått äran att ratta nya Volkswagen Tiguan för första gången. Hur är den jämfört med föregångaren som började kännas en aning föråldrad? Lås oss ringa och kolla!

Hallå Hans! Vilket soligt land är du i?

– Solen strålar, absolut. Men inte på det vis du tänker dig. Det är vintersolen i Arvidsjaur som skiner på mitt nylle.

Aha, då är du bara runt hörnet. Nya Tiguan då?

– Det kanske viktigaste av allt. Nya Tiguan har blivit rymligare. Den gamla var ju inte direkt känd för att vara slösaktigt stor på insidan. En barnfamilj på semesterresa fungerar utmärkt i bilen, så även fyra vuxna. Bagageutrymmet är också betydligt bättre än tidigare.

– Körmässigt är nya Tiguan, som bygger på Volkswagens senaste MQB-plattformsvariant, en trevlig prick. Tajt och rejäl. Fungerar fint med den 150-hästarsdiesel som jag sitter i nu, i kombination med DSG7-dubbelkopplingslådan. 190-hästarsdiesel väntas dock bli storsäljaren i Sverige.

Hans Hedberg lyfter bland annat fram att nya Tiguan är rymligare, men ändå tajtare.Hans Hedberg lyfter bland annat fram att nya Tiguan är rymligare, men ändå tajtare.Hans Hedberg lyfter bland annat fram att nya Tiguan är rymligare, men ändå tajtare.
Hans Hedberg lyfter bland annat fram att nya Tiguan är rymligare, men ändå tajtare. Foto: VOLKSWAGEN

När kommer den hit och till vilket pris?

– I april/maj når den de svenska handlarna och prislappen börjar på 289 900 kronor. För de pengarna får man en bensinare med 180 hästkrafter som är hopparad med en manuell låda. DSG kostar 14 500 kronor extra. Nästa år kommer dock det kanske mest spännande alternativet, men det får du höra mer om i tidningen...

Hela provkörningen av nya Volkswagen Tiguan läser du i Teknikens Värld nummer 6/2016 som utkommer den 18 februari, missa inte det!