Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volkswagen Touareg officiell – fakta och bilder

Volkswagen har nu presenterat nya Touareg, tredje generationen. Den kommer paketerad med massor av nya teknik samt stora bensin- och dieselmotorer. En laddhybrid finns också.

Volkswagen har valt Peking som skådeplats för avtäckningen av nya Touareg (som faktiskt har kört de 1 600 milen från Wolfsburg till Peking). Kina är som bekant en väldigt viktig marknad för världens biltillverkare, inte minst Volkswagen.

Du som följde världspremiären live här på teknikensvarld.se fick bevittna en av de mest långrandiga världspremiärerna som världen skådat.

När nya Touareg äntligen har gjort entré är det inte som förr, när modellen var helt ny för 16 år sedan var den ensam suv i modellprogrammet. Numera har den suv-syskon i alla former och storlekar, även större. Anledningen är bilköparnas flytt av fokus till just högbyggda fordon, och i Kina är denna typ av bilar populärare än någonsin. Det är därför Volkswagen ska ha inte mindre än tolv suv-modeller i sitt kinesiska modellprogram om knappt två år, där bland annat nya Touareg, T-Roc, Tiguan L och Teramont ska ingå.

Digitalt

Volkswagen säger att Touareg är den mest avancerade bil de någonsin byggt. De kallar den för en innovation, en suv för den digitala generationen. En 12-tumsskärm i mätarhuset kompletterar en 15 tum stor infotainmentskärm. Innovision Cockpit kallas lösningen som även innehåller en helt ny head up-display som sägs vara i en klass för sig. Allt är anpassat för att tilltala den nya generationen människor, det vill säga den mobilberoende generationen. Knappt några knappar och vred behövs, skriver Volkswagen.

Nya säkerhetssystem

En annan innovativ grej är Night Vision-systemet som med två infraröda kameror håller koll på djur och människor framför bilen i mörker. Om föraren inte uppmärksammar objekten varnas denna med färgkoder i gult och rött.

Antalet sensorer och kameror är många för att kunna läsa av omgivningen och hjälpa föraren i överraskande eller svåra situationer. Dessa sensorer används av exempelvis systemet Front Cross Traffic Assist, som varnar för korsande trafik framför bilen, och Roadwork Lane Assist som är ett semiautonomt system som kan både styra, gasa och bromsa bilen.

Andra nyttiga tekniker som används för att underlätta körningen för föraren är exempelvis LED matrix-strålkastare och bakhjulsstyrning.

Stor bil

Nya Touareg är 487,8 centimeter lång vilket gör den 8,3 centimeter längre än föregångaren. 289,4 centimeter är axelavståndet, en futtig millimeter mer än hos föregångaren. Det betyder att 8,2 centimeter har placerats på andra ställen, nämligen framför främre hjulaxeln och bakom den bakre. Överhänget fram är 5,0 centimeter mer än tidigare och bak har det vuxit med 3,2 centimeter.

På höjden är nya Touareg lägre än sin föregångare. 170,2 centimeter är sju millimeter lägre. På bredden har den vuxit med 4,4 centimeter till 198,4 centimeter (exklusive ytterbackspeglarna). Spårvidden är även den utökad, med 1,3 centimeter fram och 0,9 centimeter bak.

Trots lägre bil är innerutrymmena i höjdled bättre än tidigare. Även längden på själva passagerarutrymmet har utökats, men inte med mycket. Sätesdynan bak är högre placerad än hos föregående generation och benutrymmet ska därmed vara mer frikostigt.

Bagageutrymmet har vuxit rätt rejält, från 697 till 810 liter.

Stora motorer

Motorerna till nya Touareg är vid lanseringen i Europa två stycken. Båda dieseldrivna V6-maskiner där den ena har 231 hästkrafter (kommer ej till Sverige) och den andra 286 hästkrafter. Lite senare lanseras en bensindriven V6:a på 340 hästkrafter och en dieseldriven V8 på 421 hästkrafter som har en dragvikt på upp till 3,5 ton.

I Kina lanseras nya Touareg i ett laddhybridutförande med 367 hästkrafter. När den kommer till Europa är ännu oklart.

Samtliga modellversioner är utrustade med 4Motion-fyrhjulsdrift och åttastegad automatlåda.

Nya, större men lättare (bara karossen är 106 kilo lättare än hos föregångaren) Touareg når de svenska Volkswagen-handlarna i juni, men redan i april startar försäljningen. Då presenteras även priserna.