Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mikael Stjerna

Nya Volkswagen Touran är Årets familjebil 2015

För andra året i rad plockar Volkswagen hem den svenska titeln Årets familjebil. I år är det nya Touran som juryn enades om.

Sedan många år delar Motorförarnas Helnykterhetsförbunds tidning Motorföraren ut utmärkelsen Årets familjebil enligt kriterierna att bilen ska vara...

Praktisk

Säker

Ekonomisk vad gäller inköp, underhåll och drift

Ett bra miljöval

Till sin hjälp tar Motorföraren ett antal erkänt duktiga motorjournalister från hela Sverige där var och en får rösta på den bil de anser vara årets familjebil. Teknikens Världs Mikael Stjerna är en av journalisterna och i år lade Stjerna sin röst på nya Opel Astra med följande motivering:

– Jag röstade på Opel Astra eftersom den har utvecklats i rätt riktning. Den är rymligare och kvickare än tidigare trots mindre kostym och mindre motor.

Men nya Opel Astra blev inte Årets familjebil 2015, inte heller den andra finalistbilen nya Skoda Superb. I stället var det nya Volkswagen Touran som plockade hem flest röster i den nio personer starka juryn.

Touran är sjusitsig, men kan lasta rejält med bagage om de fem bakre sätena fälls ned.Touran är sjusitsig, men kan lasta rejält med bagage om de fem bakre sätena fälls ned.Touran är sjusitsig, men kan lasta rejält med bagage om de fem bakre sätena fälls ned.
Touran är sjusitsig, men kan lasta rejält med bagage om de fem bakre sätena fälls ned.

I och med Tourans vinst har Volkswagen tagit hem den ärofyllda titeln för andra året i rad eftersom nya Passat utsågs till årets familjebil förra året. Det är dessutom tredje året i rad som titeln håller sig inom Volkswagen-koncernen då Skoda Octavia vann 2013.

Vi får sträcka oss tillbaka till 2012 för att hitta en vinnare utanför VW-sfären. Då delade nämligen Ford B-Max och Opel Zafira Tourer på titeln.

Mikael Stjerna ser inga konstigheter i att Volkswagen Touran, som lanserades tidigare i höstas, vann:

– Touran är också en utmärkt bil.

Interiören i nya Volkswagen Touran är minst ett par snäpp upp jämfört med förra generationen.Interiören i nya Volkswagen Touran är minst ett par snäpp upp jämfört med förra generationen.Interiören i nya Volkswagen Touran är minst ett par snäpp upp jämfört med förra generationen.
Interiören i nya Volkswagen Touran är minst ett par snäpp upp jämfört med förra generationen.

På Volkswagen Sverige är man nöjda med att ta hem titeln för andra året i rad:

– Att en Volkswagen vinner detta pris för andra året i rad är väldigt glädjande. Det visar att vi har rätt bilar för den svenska marknaden. Touran är en bil som uppskattas mycket för sin flexibilitet och säkerhet och vi kan konstatera att juryn för Årets familjebil har samma syn på det som våra kunder, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.