Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Illustration: Erik Andrén

Nya Volvo S40, V40 och XC40 snart redo för tjänstgöring

Trodde du att Volvo ligger på latsidan nu när nya 90-serien är lanserad? Det kunde inte vara mer fel. 2017 blir ett minst lika stort nyhetsår för Volvo som börjar med att lansera XC40 och fortsätter med S40 och V40. Så här blir den nya generationen små Volvo-bilar.

Volvo har snart hunnit halvvägs i det förändringsarbete som har beskrivits som det största sedan företagets start 1927. Volvo, nu helt frikopplat från Ford och kraftigt understödda av kinesiska Geely, bygger om hela modellportföljen och förändrar hela produktionsapparaten.

Först ut i det ”nya Volvo” var XC90 som snabbt följdes av S90 och V90. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer en ny generation XC60, S60 och V60 baserad på samma SPA-plattform, men först är det dags för en ny 40-serie. 2017 blir året då det ska ske.

Nuvarande generation V40 bär fortfarande runt på delar och teknik från Ford och försäljningen av V40 och V40 Cross Country är inte vad den borde vara. För att Volvo ska nå sitt mål att sälja 800 000 bilar senast år 2020 måste det till något nytt.

Och nytt blir det, först i form av XC40. Enligt vd Håkan Samuelsson blir XC40 först ut i nya 40-serien och börjar byggas hösten 2017 i fabrikerna i Gent och i Kina. V40 följer under våren 2018. Ingen bil i 40-serien kommer att byggas i Sverige.

En första glimt av nya 40-serien fick vi i våras då konceptbilarna Concept 40.1 och Concept 40.2 visades, och många blev nog förvånade över hur vågade formerna var. Designchef Thomas Ingenlath utgick från 90-seriens grundform och utvecklade det till en ny design som ska locka yngre köpare. Även om formerna från konceptbilarna tonas ned något så kommer nya V40 och XC40 att bli Volvos mest nyskapande modeller på mycket länge. Vår illustratörs bilder visar hur de kommer att se ut, allt enligt den förhandsinformation vi har.

Volvo V40 genom tiderna

Första generationen V40 (1996–2004) byggdes i Nedcarfabriken i Nederländerna.

Andra generationen V40 (2012–) finns bara med femdörrarskaross och som Cross Country-modell.

 

Nya Volvo V40 får samma vassa och moderna formspråk som koncepten 40.1 och 40.2. Illustration: Erik Andrén. Foto: Illustration: Erik Andrén

 

V40 och XC40 är utvecklade runt den nya plattformsarkitekturen CMA (Compact Modular Architecture) som kommer att delas med nya syskonmärket Lynk & Co. CMA-tekniken är utvecklad i Volvos och Geelys gemensamma utvecklingscenter CEVT i Göteborg där Mats Fägerhag (tidigare chef på Saab och GM) leder arbetet. CMA är precis som SPA en flexibel plattform som ger stora möjligheter för olika karossvarianter men också stora kostnadsbesparingar. Det finns några fasta mått som kommer att vara identiska på alla CMA-bilar, men det finns desto fler flexibla mått som gör det möjligt att bygga olika typer av bilar på i stort sett samma delar. V40, XC40 och S40 (för Kina) är mer eller mindre självskrivna, kanske kommer vi även att få se en C40 eller S40 Coupé.

Elektrifiering blir ledordet på motorsidan. Volvo satsar stort på att införa elektricitet på olika sätt i framtida drivlinor och har som mål att år 2025 ha sålt totalt en miljon elektrifierade bilar. CMA-plattformen är förstås från grunden anpassad för att kunna utrustas med elmotorer och batterier och V40 och XC40 kommer att lanseras som laddhybrider med beteckningen T5 Twin Engine. I den kombineras en trecylindrig 1,5-litersbensinare med en sjuväxlad dubbelkopplingslåda och elmotor för en total sammanlagd effekt på 250 hästkrafter. De uppladdningsbara litiumjonbatterierna ryms i kardantunneln, precis som i XC90 T8 Twin Engine, och elmotorn driver bakhjulen vilket gör bilen fyrhjulsdriven. Det har även talats om en helt eldriven version med en räckvidd på cirka 35 mil.

Den trecylindriga bensinmotorn kommer även att få klara sig på egen hand, då med motorbeteckningen T2 eller T1. Därutöver kommer det att finnas en rad fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer, alla av typen VEA (Drive-E) som byggs i motorfabriken i Skövde. Invändigt blir det väldigt likt 90-serien. Volvo fortsätter på sin linje att endast erbjuda en stor pekskärm och stoppa in olika mjukvaror bakom för att erbjuda olika funktioner.

Vid presentationen av Volvos nya systermärke Lynk & Co låg fokus på uppkoppling, bilen ska ständigt vara uppkopplad mot Internet och ägaren ska kunna sköta de flesta av bilens funktioner med sin mobiltelefon. Volvo kommer sannolikt inte att gå lika långt, men snudd på. Volvo ligger redan långt fram med sin apptjänst Volvo On Call och för nya V40 och XC40 byggs systemet ut. Utöver att se status för olika system i bilen ska man kunna öppna dörrar och starta motorn, vilket gör den fysiska nyckeln överflödig.

Nya V40 återvänder delvis till rötterna och får mer kombistuk än nuvarande generation. Illustration: Erik Andrén. Foto: Illustration: Erik Andrén

 

Foto: Illustration: Erik Andrén