Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091008-nya volvo s60
091008-nya volvo s60
091008-nya volvo s60
091008-nya volvo s60

Nya Volvo S60 – första provåkningen

Hans Hedberg var en av väldigt få utvalda personer som fick åka med på Volvos slutprov av nya S60 och det nya systemet Collision Warning with Full Auto Brake som kan upptäcka fotgängare och bromsa fullt om en kollision skulle vara nära.

Teknikens Värld har tidigare fått smaka på nya Volvo S60 då vi fick köra Volvo S60 Concept på en avlyst bana. Nu har Teknikens Värld i form av Hans Hedberg fått smaka vidare på en förseriebil av den produktionsklara versionen. Han var med Volvo på ett fälttest där slutprovet av nya Volvo S60 och Collision Warning with Full Auto Brake (förkortas fortsättningsvis Auto Brake i artikeln) ägde rum. Auto Brake är det system som ska komplettera det med XC60 lanserade City Safety som känner av framförvarande fordon och därmed kan hjälpa föraren att undvika eller minska effekterna av kollisioner i låga hastigheter, till exempel i stan eller i bilkön. Auto Brake skiljer sig på den punkten att den känner av människor i stället för fordon med hjälp av en radar och en kamera. Radarn jobbar på avstånd upp till 150 meter medan kameran jobbar inom ett mer nära område – 50 meter. Systemet upptäcker och verifierar att det är en person som exempelvis håller på att gå över övergångsstället samtidigt som bilföraren kanske inte upptäcker detta framför sig. Då kliver systemet in och kan bromsa med full kraft för att förhindra kontakt med personen som går över övergångsstället. Kommer det en ut en mamma med sin barnvagn är det mamman som systemet identifierar, inte barnvagnen.

Ett annat bättre exempel är en boll som rullar ut på vägen eller gatan med ett litet barn springandes efter. Föraren hinner inte reagera men det gör systemet. I farter upp till 25 km/h ska systemet helt kunna undvika kollisioner, i farter över det handlar det i stället om att systemet sänker farten så mycket som möjligt. Volvo säger att systemet i de flesta fall kan minska kollisionskraften med 75 procent.

För att systemet ska registrera ”objektet” framför bilen som en människa måste denna vara minst 80 centimeter lång. Det motsvarar barn i åldern runt 15 månader, ungefär då barn börjar lära sig att gå.

Men nog om Auto Brake nu, vi slår Hans Hedberg en snabb signal efter en hel dag med nya S60. Vilka är hans upplevelser av bilen som många går och väntar på?

Tjena Hans, du har alltså varit i Köpenhamn och fått titta lite närmare på nya S60. Hur är den?

– Tyvärr är bilen här kraftigt maskerad, men synar man den på närmare håll ser man att flera detaljer och linjer hänger med från den omtyckta konceptbilen som visades i våras.

Men du har fått åka med den?

– Ja, vi har varit ute och testat Auto Brake och från baksätet fick jag se en hel del interiör trots att även den var delvis maskerad. Av det jag såg såg jag en hel del XC60-influenser. Samma detaljer, samma känsla och en helt ny ratt – en treekrad som är väldigt lik den som visades i S60 Concept.

Och baksätet då?

– Bra insteg och rymligt, speciellt på bredden. Bättre än nya Saab 9-5 trots att Volvon lirar i klassen under. Huvudhöjden känns okej tack vare lågt placerad sittdyna. Bättre än i gamla S60 men det ger också en högre sidolinje inifrån sett.

Hur kändes den när den rullade?

– Eftersom det handlar om en förseriebil får man vara beredd på gnisslande och gnekande, men inte här. Solitt och välbyggt kändes det. Det var bra tryck i motorn, den rörde på sig bilen. Automatlåda och dubbla utblås bak. Du som har bilderna kan ju kolla vad det är för maskin under huven.

Enligt registreringsbeviset handlar det om en 272 hästkrafter stark maskin. En siffra som gamla S80 T6 hade en gång i tiden. Känns som att siffran inte riktigt stämmer. Hur som helst var det mycket kraft i den. Det kan vi väl slå fast?

– Ja, verkligen. Måste springa nu för att hinna med flyget till München. Vi hörs.

Men du! När sätter försäljningen igång?

– Till sommaren.

Psst... för nya Volvo S60 i näst intill omaskerat skick, se länk nedan. Missa inte heller vår provkörning av S60 Concept på TV-TV, även den via länk nedan.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

TV-TV