Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volvo S60 officiell – fakta, bilder, film och pris

Nu är nya Volvo S60, sedansyskonet till nya V60, avtäckt. Bland de stora nyheterna hos modellen finner vi mycket av det vi sett i V60, men även att den inte ska byggas i Europa och att den inte kommer att erbjudas i dieselutförande.

Onsdagen den 20 juni 2018 kommer att skrivas in som en stor dag i Volvos historieböcker. Det är nämligen dagen då nya Volvo S60 av tredje generation presenterades, och det är även dagen då Volvo invigde sin helt nya fabrik som de har placerat i Charleston i amerikanska delstaten South Carolina. Dessa båda nyheter hör dessutom ihop eftersom nya S60 blir första bil att tillverkas i fabriken, med start i höst. Modellen ska tillverkas där, inte i Europa som syskonet V60.

Teknikens Värld i form av Mikael Stjerna är på plats i nya Volvo-fabriken i Charleston för att beskåda avtäckningen av bilen samt ta del av den stora produktionsanläggningen som täcker en yta om 6,45 miljoner kvadratmeter. Lite längre ned i denna artikel får du ta del av Mikaels första upplevelser med nya S60 och i kommande nummer av Teknikens Värld berättar han än mer om både bilen och fabriken.

LÄS MER: Volvo inviger USA-fabriken

Klassiska sedanformer. Påminner i denna vinkel en hel del om en viss tysk, eller vad säger du?Klassiska sedanformer. Påminner i denna vinkel en hel del om en viss tysk, eller vad säger du?Klassiska sedanformer. Påminner i denna vinkel en hel del om en viss tysk, eller vad säger du?
Klassiska sedanformer. Påminner i denna vinkel en hel del om en viss tysk, eller vad säger du?

Mycket har hänt

Nya S60 kommer som avlösare till dagens generation som presenterades den 10 november 2009, en generation som då avlöste första S60-generationen som kom under sensommaren år 2000. Sedan nuvarande S60 presenterades har det hänt oerhört mycket hos Volvo. Året efter lanseringen lämnade företaget Ford och blev en del av Geely-koncernen, och Volvos olika modellserier har ett rejält kliv, inte minst teknikmässigt då de står på egna ben i form av de Volvo-utvecklade SPA- och CMA-plattformarna. Och icke att förglömma; Volvo har vuxit så det knakar sedan 2009, försäljningsmässigt och uppmärksamhetsmässigt. De senaste åren har de för sina modeller roffat åt sig diverse olika priser. Senaste stora skalperna är Årets Bil i Europa 2018 med XC40 och Årets Bil i världen 2018 med XC60.

Volvos bakljus går inte att ta miste på.Volvos bakljus går inte att ta miste på.Volvos bakljus går inte att ta miste på.
Volvos bakljus går inte att ta miste på.

Plattform och teknik

Nya S60 är precis som nya V60 och XC60 baserad på den större plattformen av de båda nämnda, det vill säga SPA som även bildar bas för 90-serien (S90, V90 och XC90). Det betyder goda krocksäkerhetsegenskaper och vassare köregenskaper än i tidigare generation.

Lägg till det en rad olika säkerhetstekniker som Volvo mer eller mindre implementerar i alla sina senaste modeller; City Safety med autobromsteknik som även kan upptäcka fotgängare, cyklister och större djur. City Safety är utformat så att systemet kan bromsa även för att mildra kollisioner med mötande trafik. Det finns redan i V60 och XC60 och i och med att tillämpningen även finns i S60 är det enligt Volvo första gången sådan teknik tar plats i segmentet för mellanstora sedaner.

Nya Volvo S60 T6 AWD R-Design rullar av produktionslinan i nya fabriken i USA.Nya Volvo S60 T6 AWD R-Design rullar av produktionslinan i nya fabriken i USA.Nya Volvo S60 T6 AWD R-Design rullar av produktionslinan i nya fabriken i USA.
Nya Volvo S60 T6 AWD R-Design rullar av produktionslinan i nya fabriken i USA.

Det semiautonoma systemet Pilot Assist finns som tillval till nya S60. Systemet hjälper föraren, i hastigheter upp till 130 km/h, med att accelerera, bromsa och styra genom att följa vägens markeringar. Pilot Assist har dessutom förbättrats sedan det introducerades i 90-serien, på så vis ska den bättre följa vägen och göra kurvtagningarna säkrare.

Interiören känner vi igen från V60.Interiören känner vi igen från V60.Interiören känner vi igen från V60.
Interiören känner vi igen från V60.

– Det aktiva chassit och körlägena ger utmärkt kontroll och engagerande prestanda som gör detta till förarens bil. Bilen introducerar även den hyllade tekniken från vår 90-serie och de andra bilarna i 60-serien till segmentet, och det gör nya S60 till en av de bästa sportsedanerna på marknaden, säger Henrik Green, Senior vice president Research and Development på Volvo Cars.

Motorerna

Nya S60 är första Volvo-modell på bra många år som inte kommer att erbjudas med dieselmotorer. Det blir bensindrivet för hela slanten, och i ett par fall med elektrisk assistans.

Fyra stycken är motorerna vid lanseringen senare i år. Instegsalternativet är T5-maskinen med 250 hästkrafter (innan partikelfilter infördes var det 254 hk) som ännu inte kommit till V60. Nästa steg på motorskalan är T6 med 310 hästkrafter som innan partikelfilterinförandet hade 320 hästkrafter.

LÄS MER: Volvo inför partikelfilter på bensinbilar

Nya Volvo S60 T8 Twin Engine AWD Polestar Engineered.Nya Volvo S60 T8 Twin Engine AWD Polestar Engineered.Nya Volvo S60 T8 Twin Engine AWD Polestar Engineered.
Nya Volvo S60 T8 Twin Engine AWD Polestar Engineered.

Ytterligare ett steg upp i hierarkin betyder elektrifiering. Där hittar vi nämligen laddhybridversionen S60 T6 Twin Engine AWD med en totaleffekt på 340 hästkrafter, och ytterligare ett snäpp upp finns toppmodellen S60 T8 Twin Engine AWD som i USA har 400 hästkrafter men i Europa får 390 hästkrafter (tidigare 407 hk, men partikelfilter än en gång).

Den som vill krydda sin nya S60 T8 Twin Engine AWD kan välja Polestar Engineered-paketet som vi skrev om för en vecka sedan. Då förvandlas de 390 hästkrafterna till 405 hästkrafter (415 hk i USA). Men uppgraderingspaketet innehåller inte enbart en effektförstärkning utan även chassikomponenter och annat som ska göra bilen roligare att ratta.

Nya Volvo S60 T6 AWD R-Design. Lägg märke till placeringen av registreringsskylten. Inte nere på stötfångaren som hos storebror S90.Nya Volvo S60 T6 AWD R-Design. Lägg märke till placeringen av registreringsskylten. Inte nere på stötfångaren som hos storebror S90.Nya Volvo S60 T6 AWD R-Design. Lägg märke till placeringen av registreringsskylten. Inte nere på stötfångaren som hos storebror S90.
Nya Volvo S60 T6 AWD R-Design. Lägg märke till placeringen av registreringsskylten. Inte nere på stötfångaren som hos storebror S90.

Lansering i Sverige och pris

Nya Volvo S60 lanseras i USA senare i år då även produktionen ska ha satt igång. Till Sverige kommer den först under 2019 eftersom bilar avsedda för svenska köpare börjar tillverkas i USA-fabriken vecka 20 nästa år. Man kommer dock att kunna lägga beställning på ett exemplar från och med vecka 5.

Några priser har Volvo inte meddelat, lanseringen ligger helt enkelt för långt fram i tiden. Däremot kan vi ta V60 som riktpinne. Använder vi oss av Volvos klassiska ”10 000 kronor lägre pris som sedan än som kombi” får vi ett pris mellan tummen och pekfingret. Det skulle innebära ett instegspris på 327 900 kronor.

Mikael Stjerna är på plats i nya Volvo-fabriken i USA där nya S60 har avtäckts.Mikael Stjerna är på plats i nya Volvo-fabriken i USA där nya S60 har avtäckts.Mikael Stjerna är på plats i nya Volvo-fabriken i USA där nya S60 har avtäckts.
Mikael Stjerna är på plats i nya Volvo-fabriken i USA där nya S60 har avtäckts.

Mikael Stjerna om nya S60

Mikael Stjerna är som sagt på plats i Volvos nya fabrik i USA där nya S60 nyligen har avtäckts. Vi når honom per telefon...

Hej Mikael! Ny Volvo-fabrik, inte varje dag en sådan invigs.

– Nej, och framför allt inte i USA. Det har aldrig hänt förut. Det märks att de satsar på USA-marknaden som Volvo kallar för sin tredje hemmamarknad. Det pratas mycket om lokal förankring och arbetarna vid monteringsbandet får presentera sig för oss som är närvarande.

Kul! Vad säger du om nya S60 då?

– De har fått till utseendet. Den ser ju ut som förväntat, inte minst då vi avslöjade modellen redan i mars

. Men den är lyckad. Den ser väldigt lång ut jämfört med nuvarande S60. Den är precis lika lång som nya V60 med 476 centimeter på längden och 287 centimeter mellan hjulaxlarna.

https://youtu.be/okjWGZdjBvwhttps://youtu.be/Sh5K95lSLfs