Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volvo V60 Cross Country officiell

När nya Volvo V60 nyligen har börjat rulla ut till sina köpare runt om i Sverige slänger Volvo fram skogsmulleversionen – nya Volvo V60 Cross Country.

Nu är Volvos nya 60-serie komplett. Efter nya XC60:s inträde i fjol, nya V60:s entré i våras och nya S60:s framträdande i somras är det i dag dags för nya Volvo V60 Cross Country att ge sig tillkänna, en modellversion som vi kunde visa redan tidigare i år.

– Med nya V60 Cross Country tar vi vår svenska familjekombi från en naturlig livsmiljö till en annan. Vi uppfann Cross Country-segmentet för mer än 20 år sedan och med den här bilen förstärker vi vår mångåriga stamtavla inom säkra och mångsidiga familjebilar med hög prestanda, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

LÄS MER: Nya Volvo V60 i test mot konkurrenterna

Tåliga detaljer och markfrigång

Nya V60 Cross Country är inte oväntat väldigt lik, näst intill identisk, V60. Precis som tidigare Cross Country-generationer, och storebror V90 Cross Country, handlar det om oöm plast längs skärmkanter, dörrtrösklar, frontspoiler och stötfångare bak.

Markfrigången är en annan grej som skiljer Cross Country-versionen från vanliga V60. Avståndet mellan mark och underrede är 18,8 centimeter, det vill säga sex centimeter mer än de 12,8 centimeter som V60 i icke Cross Country-utförande har att bjuda på. Höjningen med sex centimeter är mindre än vad gamla V60 Cross Country hade i jämförelse med gamla V60, och det är även mindre skillnad än den skillnad som är mellan V90 och V90 Cross Country. Dessa båda har – och hade – en skillnad på 6,5 centimeter. Skillnaden mellan V40 och V40 Cross Country tar vi inte med som jämförelse då den skillnaden mer eller mindre är försumbar.

Teknik och säkerhet

Precis som vanliga V60, samt XC60 och hela 90-serien, är nya V60 Cross Country byggd på Volvos egenutvecklade SPA-plattform vilket borgar för hög säkerhet. Lägg till det alla de förarassisterande system som finns till bilen, exempelvis det förbättrade City Safety-systemet med autobroms som även kan detektera fotgängare, cyklister och djur, det semiautonoma (halvt självkörande) systemet Pilot Assist som styr, bromsar och gasar (upp till 130 km/h), avkörningsbegränsare, Oncoming Lane Mitigation (styr tillbaka bilen om mötande trafik kommer framför bilen) och Cross Traffic Alert som varnar för korsande trafik bakom bilen vid exempelvis utbackning från en parkeringsficka. Vissa av systemen är standardmonterade, andra finns som tillval.

FILM: Vi kör Volvo V90 Cross Country Polisbil

Bensin- och dieselmotorer

Vid lanseringen kommer nya V60 Cross Country att vara tillgänglig som T5 AWD med 250 bensinmatade hästkrafter och som D4 AWD med 190 dieselhästar. Båda varianterna är alltså fyrhjulsdrivna och dessutom kopplade till Volvos automatlåda.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=217864&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Mildhybrid och laddhybrid

Längre fram i tiden kommer nya V60 Cross Country både i mild- och laddhybridutförande. Någon ny S60 Cross Country

 kommer däremot inte.

https://youtu.be/0_Vn87-AQfI

Pris och leverans

Nya Volvo V60 Cross Country kostar från 381 900 kronor. Priset avser D4 AWD-alternativet. Ännu finns inget pris på T5 AWD-varianten.

Leverans ut till kund påbörjas i december 2018.