Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Illustration: Erik Andrén/Teknikens Värld

Nya Volvo V60 Cross Country tar snart över

Om knappt tre år är det dags för Volvos nuvarande utrullning av nya modeller att bli komplett. Bland de sista ut i raden av stora och små Volvo blir nya V60 Cross Country – en bil som kan ta svenskmärket över 25 procent i försäljningsstatistiken.

Teknikens Världs läsare är vana att läsa och lära om ”det nya Volvo”. På knappt fem år ska hela produktportföljen bytas ut, resan påbörjades med nya XC90 som debuterade i Detroit förra året. Nu i år är 90-serien i princip färdiglanserad med S90 och V90, det som återstår är XC70-modellens avlösare V90 Cross Country, den kommer i höst.

Vildmarksvarumärket på Volvo-bilar fyller snart tjugo år, första V70 XC presenterades 1997 som modellår 1998. På bakluckan stod ”Cross Country” i stora bokstäver, numera är dessa ord benämningen på en crossover baserade på en Volvo S/V-modell.

Kommande 60-serien är en mycket viktig programmodell för Volvo Cars, segmentet är stenhårt med klasskonkurrenter som BMW 3-serie, Mercedes C-klass, Volkswagen Passat och Audi A4. I crossoverklassen är A4 Allroad, Passat Alltrack och Subaru Outback giftigast. För att nämna några. Givetvis fanns en V60 Cross Country-version med i planeringen när nya kommande SPA-baserade 60-serien togs fram. Redan rullar hemliga prototypmulor ute i världen för tester.

AWD-fyrhjulsdrift från Haldex blir inte standard på instegsvarianten av V60 Cross Country. Foto: Illustration: Erik Andrén/Teknikens Värld

Designmässigt plockas många idéer från prisvinnande Concept XC Coupé och den närstående V90 Cross Country. Räkna med tuff attityd, med en utstrålning och ett utseende som tar för sig. Givetvis utbyggda hjulhus i slagtålig plast, bredare spårvidd och rejäl markfrigång.

Vidare kommer man kunna beställa V60 Cross Country med Rugged Luxury-paket som hissar flanellskjortslooken ytterligare. Underkörningsskydd, andra fälgar och side plates som skydd när du bökar runt i terränglådan.

Drivlinorna blir som sig bör Skövde-tillverkad fyrcylindrig tvåliters bensin (T) eller diesel (D). Effekspannet blir brett, från D3 på 150 hästkrafter upp till T6 på 320 hk. Om den kommande trecylindriga 1,5-liters T2-bensinaren kommer återstår dock att se. Grundutförandet blir framhjulsdrivet, men givetvis kommer även AWD-fyrhjulsdrift i mekaniskt utförande, köps från BorgWarner Haldex, samt med en elmotor monterad på bakaxelklumpen i Twin Engine-konstellation. 60-serien förbereds även som en ren elbil, frågan är dock om Tesla Model X orkar att ruska liv i självförtroendet för en kommande V60 Cross Country Electric? Onekligen vore ju kombinationen i linje med ”aktiv grön livsstil”.

Bredare spårvidd, högre markfrigång och hjulhus i slagtålig plast utmärker nya Volvo V60 Cross Country. Foto: Illustration: Erik Andrén/Teknikens Värld

Produktionen av nya V60 Cross Country är planerad att starta 2018. Det blir Volvos anläggning i Torslanda som börjar med tillverkningen, eventuellt kan även nya USA-fabriken eller produktion i Kina bli aktuellt i senare skede. Precis som med dagens 60-serie är även sedanversionen S60 Cross Country påtänkt, men beslut om detta är ännu inte taget.

Fakta

Twin Engine. I samband med skalfördelarna hos SPA kommer 60-serien att kunna erbjudas med laddhybridsystemet Twin Engine. Det innebär bensinmotor som driver framhjulen och elmotor bakhjulen. Även rena elbilar är möjliga.

Plattform. 60-serien baseras på nyutvecklade SPA (Skalbar Produkt-Arkitektur) tillsammans med stora 90-serien. Minsta bil blir S60, största är XC90. Alla SPA-bilar byggs till en början på Torslandafabriken i Göteborg.

Cross Country. Nya V60 Cross Country blir mellanmodell i crossoversegmentet hos Volvo. Nyligen lanserade V90 och nästa generation V40 (kommer 2019) väntar på att komma i vildmarksutförande.