Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Marty Systemtechnik AG

Nya Volvo V60 har blivit polisbil

Volvos modeller är populära som polisbilar, och nu är det dags för deras senaste att klä sig i polisuniform. Här är Volvo V60 som schweizisk polisbil.

Volvo V90 och Volvo V90 Cross Country har redan blivit polismålade i Sverige (och i andra länder). När Polismyndigheten testade nya polisbilsmodeller för snart ett par år sedan föll de stenhårt för V90 Cross Country Polisbil, som vi har provkört och fått med på film. I testmomenten lyckades den erövra högre poäng än någon annan tidigare polisbilsmodell.

Än så länge har svenska polisen inte fått nya V60 i sin flotta, men enligt våra källor verkar den vara på ingång inom kort (sannolikt V60 Cross Country). Vi har därför inga bilder på en svensk Volvo V60 Polisbil. I stället har vi bilder på en schweizisk polis-V60, och det är ju samma sak (utanför Europas gränser blandas Sverige och Schweiz inte sällan ihop).

Foto: Marty Systemtechnik AG

Det är schweiziska Marty Systemtechnik AG, ett företag som motsvarar exempelvis Volvo Special Vehicles och Nilsson Special Vehicles, som har anpassat V60 enligt den schweiziska standarden för utryckningsfordon.

Bilen är i nuläget en demobil och blir sannolikt en del av företagets utbud inom kort, precis som nya XC60 som finns i både tyska och italienska utföranden (Schweiz har som bekant fyra språk, varav tyska och italienska är två, de två andra är för övrigt franska och rätoromanska).

Foto: Marty Systemtechnik AG

Informationen om bilen är knapphändig, men vi har luskat ut att ljusrampens styrenhet är BT-H100 och att kontrollpanelen är trådlös med integrerad handsfree-funktionalitet. En nyhet är att Volvos Sensus-skärm för första gången kan användas för att visa bilden från bilens mörkerseende övervakningskamera (en form av dashcam).

Bagageutrymmet har anpassats för att fylla den schweiziska polisens behov av stuvfack och annat.