Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V60
Volvo V60
Volvo V60
Volvo V60 Foto: Illustration: Erik Andrén

Nya Volvo V60 kommer 2017

Nya Volvo V60 förbättras på samtliga punkter. Audi A4 Avant och BMW 3-serie Touring får se upp. Den försäljnings­mässigt viktigaste modellen för Volvo, 60-serien, debuterar 2017.

Snabba fakta

Utseende

Efter tre, av tre möjliga, designpris med de senaste konceptbilarna är Volvos designteam på rätt väg. Det nya formspråket kommer att kittla och väcka känslor som ingen annan Volvo har gjort. V60 ska sticka ut!

Säkerhet

Målet är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en Volvo från och med 2020. Nya V60 blir betydligt mer uppkopplad, bland annat med system som varnar för hinder och halka.

Prestanda

I premiumklassen är det både fart och miljötänk som säljer. Effektiva fyrcylindriga Drive-E-drivlinor kompletteras med hybridisering i olika nivåer. Fyrhjulsdrivning AWD kommer att ske mekaniskt eller via elmotor. ”Värstingen” blir V60 T8 AWD Plug-in Hybrid med över 400 hk!

Andra generationens Volvo V60 är planerad att ersätta dagens version 2017. Det innebär att dagens V60-modell kommer att ha tillverkats i sju år, i princip genomsnittåldern på en producerad bil i mellanbilsklassen för tillfället. Men Volvos utvecklingschef Peter Mertens vill minska den tiden till endast tre, fyra år i framtiden. Strategiskt är nya V60 (gäller än mer för bästsäljande sedanversionen S60) livsavgörande för Volvo Personvagnar. Därför har också extra resurser satts in för att göra modellen särskilt eftertraktad. Redan tidigt i utvecklingen av den nya byggprincipen SPA, som bygger på flexibla chassi – och karosslösningar med ett fåtal fasta mått, sattes grunderna för S/V60. Alla grundkrav måste fungera på den minsta bilen. En större bil – SPA ligger även till grund för den större 90-serien – är alltid enklare att justera och kalibrera när det gäller mått och vikt.

Den nya mellanklass-Volvon ska konkurrera med Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass. Men även attackera motståndet från mer vardagsnära och rymliga Ford Mondeo och Volkswagen Passat som båda är att vänta i helt nya versioner. Konkurrensen är därmed stenhård.

Utseendemässigt skapades nuvarande 60-serie av den brittiske designchefen Steve Mattin, numera hos Lada i Ryssland. Efterträdaren på posten är tyske Thomas Ingenlath som handplockats från den väldiga Volkswagen-koncernen. Under sina dryga två år har Ingenlath samlat Volvos designteam och stakat ut en helt ny profil för framtiden. De senaste konceptbilarna Concept Coupé, Concept XC Coupé och Concept Estate ger oss en fingervisning om att elegans, sport och lyx är vad som kommer.

Kommande Volvo V60 blir mer praktisk än nuvarande version. Kan till och med bli ett alternativ för dagens V70-ägare. Illustration: Erik Andrén Foto: Illustration: Erik Andrén

Kommande XC90 modellår 2015 har visats för en liten grupp utomstående och vi som sett den vet att linjespelet kommer i produktion. I princip i oförändrat utförande. Konceptbilarna har rönt stor framgång och redan vunnit flera designpriser. När vi möter Thomas Ingenlath är designchefen öppen och frispråkig efter succéerna.

– Känns lite som ett ”home run”, både expertisen och publiken gillar vårt nya formspråk. Det känns tryggt och spännande på samma gång, förklarar Ingenlath.

Motorerna

Bensin

T1 – 100 hk (3-cylindrig)

T2 – 120 hk

T3 – 150 hk

T4 – 180 hk

T5 – 245 hk

T6 – 304 hk

T8 – 400 hk

Diesel

D1 – 90 hk (3-cylindrig)

D2 – 115 hk

D3 – 136 hk

D4 – 181 hk

D5 – 220 hk

D6 – 280 hk

Modellprogram för nästa generation 60-serie:

S60, V60, V60 Cross Country, C60, XC60

Tack vare den nya platt­forms­arkitekturen är Volvo snabba att lansera helt nya former och modeller på relativt kort tid. Den nya byggtekniken är en förutsättning och samtidigt ett krav om Volvo ska kunna konkurrera med de bästa premiumtyskarna. Utvecklingschef Peter Mertens är väldigt tydlig med att Volvo ska in i de finare salongerna.

Volvo-grillen i fronten blir stor och tydlig, diagonalen med förnyat järnmärke kommer att upplevas som en fräsch attitydskapare. Relativt lugna sidolinjer med mer aggressivitet i bakdelen jämfört med dagens modell kommer att väcka uppmärksamhet. Funktionaliteten ökar, bland annat genom att baksätet och bagageutrymmet blir större. Nästa V60 kan till och med vara ett alternativ till dagens V70, samtidigt som den ikonen också växer i sitt nya utförande som modell V90. Storleksmässigt ska V60 generation två och kommande V90 bättre matcha Audis A4 och A6 Avant respektive BMW 3- och 5-serie Touring. I nuläget är 60-serien för trång.

Scenariot för Volvos utvecklare har varit att särskilt spetsa sig mot bilkunder som annars siktat in sig på Audi och Lexus. Någonstans där ligger kärnvärdena och upplevelsen hos framtida Volvo-bilar. Med tilltalande design, senaste chassi- och drivlinetekniken samt ”smartnessen” Lexus laddat sin bilar med ska Volvo göras oemotståndliga för publiken. Extra tydligt är tyskspåret efter att ha sett XC90 modellår 2015 i verkligheten.

Inredningsmässigt blir det rena och raka linjer med skulpterade dörrsidor. En viss Audi-varning är härmed utfärdad. Instrumentbräda med stående 9,3 tums HMI-infotainmentskärm och stort 12-tums instrumentkluster. Lättanvända gränssnitt med tydlig funktion kommer att utmärka förarmiljön hos V60. Helt nya framstolar med skaldesign ska enligt Volvos ergonomer göra att man bibehåller sitt försprång komfortmässigt. En ny framtida Volvo ska förbli en långresekamrat.

Chassimässigt ska 60-serien samtidigt bli den mest körglada Volvon någonsin. Tack vare den nya SPA-byggtekniken har Volvo-teknikerna åstadkommit en bil som ska ligga mellan A4 och 3-serie i körupplevelse. Drivlinemässigt är det VEA och Drive-E som gäller. Det betyder fyrcylindriga – i framtiden kan även trecylindrigt bli aktuellt – bensin- och dieselmotorer upp till två liter. V60 kommer precis som dagens modell finnas i hybridversion med den skillnaden att det blir fler ”gröna” modeller. Volvos nya filosofi är att vilken drivlina som sitter under karossen ska spela mindre roll för utseendet. Volvo kommer inte att särskilja hybrider så som många konkurrenter gör. Detta innebär att elektrifieringen använts som ett verktyg för att optimera fart – och bränsleförbrukningsprestanda. Bland annat kommer toppversionen T8 AWD bli rejält snabb – och snål – med drygt 300 hästkrafter ur den kompressor- samt turbomatade tvålitersbensinaren plus ytterligare hundra hästkrafter ur elmotorn. Räkna med att det även kommer en Polestar-modell vad det lider.

Volvo lovar att ingen som åker en Volvo producerad från och med 2020 kommer att dödas eller skadas i trafiken. Massiva resurser inom säkerhetsområdet på såväl den aktiva som passiva sidan ska göra Volvo V60 klassledande. Räkna med flera nya system som i första hand har för avsikt att undvika en ­kollision. Autonoma styr- och bromsfunktioner ska göra det omöjligt att krascha med en ny Volvo i framtiden.

Illustration: Erik Andrén Foto: Illustration: Erik Andrén

Dagens V60 har kommit drygt halvvägs i sin livscykel. Kommande generation rullar redan som hemliga prototyper runt om i världen. Räkna med att dessa kraftigt kamouflerade Volvo-bilar blir till måltavlor för våra hemliga spionfotografer!