Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V60 T6 Inscription Pebble Grey 2019
Volvo V60 T6 Inscription Pebble Grey 2019
Volvo V60 T6 Inscription Pebble Grey 2019
Volvo V60 T6 Inscription Pebble Grey 2019

Nya Volvo V60 – tre snabba från provkörningen

Erik Wedberg befinner sig på känt Volvo-territorium, nämligen på vägarna runt Barcelona. Där klämmer och – framför allt – kör nya V60. Är modellen den rättmätiga arvtagaren till V70?

Hej Erik! Barcelona igen alltså…

– Så är det. Volvos andra hem skulle vi kunna kalla det. Många Volvo-provkörningar har det blivit här, bland annat XC40 och nya XC60.

Men nu är det nya Volvo V60 som står på menyn. Du spanade in den redan vid presentationen i Stockholm i februari. Upplever du den på ett annat vis nu?

– Både ja och nej. Utseendemässigt ser den lika muskulös och kompakt ut, i jämförelse med V90, som den gjorde i vintras. Mindre plåt än hos storebrorsan, det gör den gott. Av Volvos nya 60- och 90-serier är det utan tvekan nya V60 som är snyggast. Men av alla nya Volvo-modeller de senaste åren håller jag XC40 lite högre.

Nya Volvo V60 T6 AWD Inscription i färgen Pebble Grey.

– En detalj som jag vill ändra mig min åsikt om är baksätet. Nya V60 är betydligt rymligare än sin föregångare, men baksätet är inte jättebekvämt, om jag säger så. Man sitter lågt i baksätet och stödet för låren är typ obefintligt. Är man dessutom lång är det lätt att slå i huvudet i taket på ytterplatserna. Lilla XC40 är bättre på dessa punkter.

– Men i övrigt känns V60 generation två som en fullt duglig kombi för den genomsnittliga familjen.

Hur är nya V60 att köra?

– Nu har jag bara hunnit köra V60 T6 AWD, D4:an ska jag köra senare. Jag trodde att styrningen skulle kännas lite tajtare än på V90, men det känns mer eller mindre som att ratta just en V90. Modellen är ju mindre än V90 så på det viset är bilen behändigare och smidigare.

– T6:an ger 310 hästkrafter, tio färre än tidigare. Det beror på partikelfiltret som tagit plats i bensinmotorn. Men det känns inte riktigt som 310 hästar…

Nya Volvo V60 D4 Inscription i färgen Denim Blue.

Kanske för att den väger 1,75 ton. Priser och modellversioner har vi koll på sedan tidigare, men när det är dags för debut på den svenska marknaden?

– Yes, från 317 000 kronor som ger en V60 D3 med 150 hästkrafter och manuell växellåda. Premiärhelgen hos handlarna är under vecka 24, alltså i mitten av juni. De första bilarna börjar levereras till kunderna något senare under sommaren.

I kommande nummer av Teknikens Värld bjuder Erik Wedberg dig på ett fullproppat reportage från provkörningen av nya Volvo V60.