Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volvo V90 avslöjad!

Så har det hänt igen, ännu en ny Volvo-modell har avslöjats i liten skala – denna gång efterlängtade kombin V90 som ersätter folkhemsbilen V70.

Långköraren och favoriten hos många svenskar, Volvo V70, ska ersättas nästa år. På bilsalongen i Genève i mars var det tänkt att vi ska få se den för första gången – Volvo V90 som är kombiversionen på sedanen S90 som redan avslöjats.

Men precis som med S90 har V90 även den avslöjats långt innan den officiella presentationen. Återigen handlar det om bilder på en modellbil i skala 1:43 som har halkat ut på nätet och självfallet är det i Kina det har tagit sin början. I fallet S90 var det tydligen en biltjuv som hade norpat ett antal exemplar av miniatyrmodellen, därefter fotograferat den och lagt ut på Internet. Frågan om det är så denna gång, det sägs att det är just så, eller kanske Volvo upptäckte fördelen med S90-läckan och därmed initierade motsvarande läcka för V90? En fråga vi förmodligen aldrig kommer att få ett svar på.

Eftersom bilderna av S90 som liten modellbil illustrerade bilen i exakthet antar vi att den V90 vi ser här mer eller mindre visar exakt vad vi får se vid lanseringen nästa år. Det betyder en V70-ersättare som till stora delar har samma bakparti som den hyllade konceptbilen Concept Estate. Bakljusen följer samma mall som konceptbilen använde sig av, dock är de inte lika tunna och dessutom vrider de sig runt de bakre takstolparna så att de syns från sidan.

Förutom kombiprofilen är utseendet identiskt med S90. En stor nyhet som Volvo presenterar i och med V90 är ett stort panoramaglastak. V70 har inte haft något liknande, endast glastaklucka har funnits som tillval.

Volvo V90 baseras, precis som nya XC90 och S90, på Volvos egenutvecklade SPA-plattform som är bland det modernaste i bilvärlden och som dessutom är anpassad för elektrifiering. Därför kommer vi inte bara att hitta snåla, fyrcylindriga (och trecylindriga) bensin- och dieselmotorer under huven, utan också laddhybriddrivlinor à la XC90 T8 Twin Engine. Sannolikt blir det också någon mildare variant.