Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Volvo V90Nya Volvo V90Nya Volvo V90
Nya Volvo V90

Nya Volvo V90 – så här kan den se ut

Storsatsningen i kampen mot de tyska premiumtillverkarna är inledd. Volvos nya stora modellserie, 90-linjen, vintertestas för fullt i Lappland men lanseringen dröjer till 2015.

Svensk-kinesiska Volvo Personvagnar AB har aldrig tidigare satsat lika hårt som i nuläget. Trots personalåtstramningar och vikande bilförsäljning arbetar utvecklingsteamet i Göteborg på högvarv med helt ny konstruktions- och produktionsteknik. Nytagna spionbilder från Volvos testanläggning i Lappland visar en så kallad ”mula” baserad på dagens XC70-modell. Bilen är egentligen en testrigg för den kommande stora nya Volvon, första modell med den nya tekniken blir XC90 som kommer till försäljning 2015.

Den nya konstruktionstekniken kallar Volvo för SPA, Scalable Product Architecture, vilket innebär en flexibel plattformslösning. Ett par fasta punkter när det gäller motorinstallation, drivlina och krockstruktur är bärande och konstanta hos SPA, resten är individuellt och möjligt att skifta. Resultatet ska enligt Volvo-källor till Teknikens Värld ge smidigare och snabbare produktion samt effektivare utnyttjande av olika storleksvarianter. Exempelvis ska SPA kunna användas till både den nya 90-linjen men även till ersättaren av dagens 60-linje (där en ny XC60 lär komma 2016).

Volvos utvecklingschef, tyske Peter Mertens, är klar i sin vision om att SPA-filosofin är den enda tänkbara för en liten tillverkare som Volvo. Tidigare förlitade man sig på Fordkoncernens olika teknikleveranser ”in house”, nu står Volvo på egna ben utan någon allierad partner i branschen.

Attraktiv design och intuitiv förarkontroll är enligt Mertens två av Volvos kommande säljargument. Anledningar till att designavdelningen vässats med två toppnamn från den väldiga Volkswagen-koncernen – tyske designchefen Thomas Ingenlath från VW/Skoda och britten Robin Page, senast interiördesignchef hos Bentley.

Tack vare det nya SPA-tänket kan Volvos designavdelning frångå många av de variabler som tidigare styrt formgivningen. Nu är det vackra proportioner som gäller – kort överhäng fram, rejält långt axelavstånd och svepande lång motorhuv med A-stolpe placerad längre bak än tidigare. De nya stora Volvobilarna kommer att betraktas av sin omgivning som snygga och vackra, enligt Peter Mertens.

Vid sidan av SPA-tekniken kommer nya 90-linjen även enbart finnas med motorer med kommande VEA-motorteknik. Volvo Engine Architecture innebär att dagens motorutbud med åtta olika versioner bantas ner till en motortyp. Denna konstruktion kommer att finnas med bensin- eller dieseldrift och endast vara fyrcylindrig. Tack vare effektiv turboteknik och stödeffekt genom laddhybridsteknik, som även kommer innebära elektrisk AWD-drivlina, flaggar Volvo för att man inte kommer att vara undermotoriserade. Tvärtom kommer VEA innebära ”V8-prestanda med snålförbrukning”.

Modellutbudet hos Volvos nya 90-linje blir XC90 (kommer 2015), sedanversionen S90 samt kombin V90 (båda introduceras under 2016). Livsstilsvarianten V90 Cross Country ersätter dagens XC70. Längre fram finns eventuella planer på en lyxcoupé C90, som en direkt konkurrent till BMW 6-serie och Audi A7 Sportback.

Kommande 90-linjen innebär även en uppstädning av modellutbudet som inte alltid varit konsekvent och lättydligt för den icke Volvo-intresserade. Tidigare 30/40/50/60/70/80/90-modeller koncentreras till 40/60/90-modellinjer. För svensk del innebär denna strategiska hissning av modellpaletten – dagens V70 utgår – att Volvo siktar in sig på Audi A6, BMW 5-serie och Mercedes E-klass med kommande S/V90. Begreppet ”folk-Volvo” som länge varit synonymt med en förstaplats i den svenska försäljningsstatistiken kan helt enkelt offras för lyxigare och globalt mer konkurrenskraftiga Volvo-bilar. Enligt rykten kommer dock särskilt V90 erbjudas i en särskild strippad version för den nordiska marknaden i väntan på nästa generation V60 som förväntas bli den nya folk-Volvon. Eller så hänger de svenska bilköparna på den nya lyxiga trenden med större, mer fartfyllda och dyrare Volvoprodukter.