Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volvo XC60 avslöjad!

Drygt ett dygn återstår innan nya Volvo XC60 har världspremiär, men teknikensvarld.se kan redan nu avslöja hur märkets nya mellanstora suv ser ut.

Klockan 10.45 tisdagen den 7 mars är det sagt att Volvo ska presentera nya XC60. Men redan klockan 10.45 måndagen den 6 mars kan teknikensvarld.se visa upp nya Volvo XC60 tack vare ett anonymt tips innehållandes ovanstående bild.

Bilden visar alltså nya Volvo XC60, en bild tagen på Volvos designstudios bakgård i Göteborg. En bild som förmodligen aldrig har varit tänkt att visas upp för omvärlden, inte minst med tanke på kabeln som syns på bild strax bakom framaxeln.

Vi vågar inte ta gift på att detta är slutgiltiga versionen av nya XC60 men av det vi redan vet så verkar det vara just äkta vara.

Vi ser en lång huv som sluttar ned mot en front som är typisk för ”det nya Volvo”. Den är inte lika trubbnosig som på dagens XC60. Vi ser också att nedre fönsterlinjen är aningen mindre sluttande än i dag men som vid C-stolpen vänder uppåt à la BMW X3.

Bakljusen påminner en hel del om hur det ser ut på XC60 av första generation, den som snart försvinner ur Volvos modellprogram.

En annan detalj som gör sig påmind i denna unika bild är axelavståndet som är längre än i dag. Det syns tydligt att framaxeln har flyttats fram en bra bit för högre grad av komfort, bättre köregenskaper och rymligare insida.

 Bakljusarrangemanget sett så här från sidan ser inte ut att vara någon jätteförändring, men med förra veckans teaserbild färsk i minnet vet vi att när lamporna är tända blir det en helt annan stil på bakljusen.

Titta på vecket på dörrsidornas nedre parti. Det är ett nytt designtilltal som nya XC90 saknar men som vi redan sett en variant på när Concept 40.1 visades i fjol. Den konceptbilen är som bekant kommande XC40:s förlaga, inte XC60:s.

Nya Volvo XC60, som alltså har världspremiär på bilsalongen i Genève på tisdag förmiddag, är först ut i nya 60-serien som likt 90-serien baseras på SPA-plattformen. XC60 kommer även den att få ta del av Volvos nya Drive-E-drivlinor med fyrcylindriga tvålitersmaskiner för bensin och diesel. Elmotorer som arbetar parallellt med förbränningsmotorerna är också aktuella. Volvo kallar sina laddhybrider för Twin Engine.

Trecylindriga motorer är också aktuella för nya 60-serien, de hittar även ned under motorhuven på nya XC60.

En Volvo-nyhet som tar plats i nya XC60 är att bilen inte bara bromsar för att förhindra kollision, den kan även styra undan ett framförvarande objekt, till exempel en annan bil eller ett stor djur.

Det finns alltså förutsättningar för att nya XC60 ska gå i samma succéfyllda hjulspår som sin föregångare. Om priset blir rätt kanske de europeiska köparna lyfter nya generationen upp till försäljningstoppens förstaplats. Första generationen är ju bästsäljaren i sin klass i Europa.