Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volvo XC60 – första bilderna

För några veckor sedan kunde vi visa de första bilderna på nya, ansiktslyfta, Volvo S80, smygfotograferade i Kina. Nu har vi, på samma sätt, nåtts av de första bilderna på nya Volvo XC60. Så här blir den!

Att Volvo numera är ägt av kinesiska Geely är förmodligen en bidragande orsak till att kinesiska bilsajter lyckats smygfotografera både nya Volvo S80 och nu nya Volvo XC60, på plats i Kina. De bilder som vi nu har nåtts av, via kinesiska bilmedier, liknar mycket den typ av bilder som vi kunde se på S80 för några veckor sedan.

Det som framgår av bilderna är det ett ansiktslyft, för att fräscha upp modellen i mitten av dess livscykel, som det rör sig om. XC60 introducerades 2008 och har således snart fem år på nacken. Trots att den under dessa år varit en av Volvos bäst säljande modeller globalt (under flera år till och med den allra bäst säljande) börjar den alltså bli mogen för en uppdatering.

Som vi kan se på bilderna får XC60 nu ett frontparti som hämtar inspiration från nya Volvo V40, med likartad utformning av spoiler och luftintag. Grillen blir bredare, också det enligt gällande Volvo-formspråk, och de små extralamporna innanför huvudstrålkastarna (ett designgrepp av dåvarande chefsdesigner Steve Mattin) försvinner. Den markerade kanten på huven ovanför grillen är också ny, och anknyter till de senare årens konceptbilar, Concept Universe och Concept You.

Bakpartiet får mindre förändringar, och det krävs en riktig konnässör för att se skillnaderna. Tydligast av dessa är en ny kromribba ovanför registrerinsskylten, i övrigt är förändringarna små. Även interiört kan vi se små förändringar, där den största verkar vara ett omarbetat instrumentkluster. I stället för två lika stora mätartavlor bredvid varandra kommer nu XC60 få en större, centralt placerad, mätartavla flakerad av mindre tavlor. Även detta är ett manér hämtat från V40, men till skillnad från lillebror verkar XC60 fortfarande få en analog mätarnål, och inte ett helt digitalt system.

När kan vi då förvänta oss att få titta närmare på nya XC60, samt få veta ifall det blir några förändringar under skalet? Tja, med tanke på hur pass klar bilen ser ut på dessa bilder så bör inte premiären vara alltför långt borta, och under nästa år borde vi rimligen få se mer av den. Om det sedan blir premiär på någon av vårens bilsalonger eller först i Frankfurt i september återstår att se.