Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den första av de tre officiella bilder som hittills släppts på nya XC60.
Den första av de tre officiella bilder som hittills släppts på nya XC60.
Den första av de tre officiella bilder som hittills släppts på nya XC60.
Den första av de tre officiella bilder som hittills släppts på nya XC60.

Nya Volvo XC60 tittar fram och avslöjar nosen

Volvo har släppt första bilden där nya XC60 inte är maskerad. Vi får inte se överdrivet mycket men vi ser i alla fall hur fronten skiljer sig från övriga nya Volvo-modeller.

Nu kan vi säga att det är hugget i sten eftersom Volvo med en bild på sociala medier gått ut med att nya XC60 visas på bilsalongen i Genève klockan 10.45 tisdagen den 7 mars. Mindre än elva dagar kvar alltså.

Den stora grejen är dock inte plats och datum utan den bild som ackompanjerar informationen. Vi får nämligen för första gången se nya XC60 utan de stora plastsjok som utgjort maskeringen på vinterns testbilar som du kunnat ta del av i vår bilspionsektion.

Det är lätt att vid första anblicken tro att det är en XC90 som är på väg ut ur garaget på bilden. Men titta igen så ser du att helheten är lite nättare och att strålkastarna har en egen utformning i jämförelse med 90-serien.

Så här ser strålkastaren ut på XC90. Som du ser har varken strålkastare eller Tors hammare kontakt med grillen, något som sistnämnda har på nya XC60.

Medan XC90, S90 och V90 har strålkastare som slutar mot en plåtsektion innan de når grillen har nya XC60:s ”Tors hammare” (DRL-lysdioderna i strålkastarna) dragits hela vägen till grillens kromsarg. Strålkastarformen i sig är ganska lik 90-seriens men i och med LED-slingans utdragna design bildas ett nytt uttryck i fronten.

I oktober i fjol avslöjade vi interiören i nya Volvo XC60. Foto: SB-Medien

När vi tidigare har luskat reda på saker och ting om nya XC60 har det visat sig att nya generationen blir kortare än dagens. Om längdsiffran är ackurat betyder det att nya XC60 är 1,7 centimeter kortare än sin föregångare, men räkna ändå med bättre interiöra utrymmen.

SPA-plattformen bildar grund till hela nya 60-serien där XC60 är först ut. SPA innebär en hel del fördelar, exempelvis att modellerna som använder sig av konstruktionen kan elektrifieras enligt laddhybridprincipen. Precis som med XC90 kommer nya XC60 i Twin Engine-laddhybridutförande. Den bil som vi fångade på bild i julas var just en XC60 Twin Engine och enligt bilregistret handlade det om en drivlina med total uteffekt på 415 hästkrafter, med andra ord T8 Twin Engine med några extra hästkrafter jämfört med dagens T8 Twin Engine.

Så klart kommer även en rad olika bensin- och dieselmotorer att ta plats i XC60 generation. Dessa är ett måste om modellen ska ha en chans att försvara sin tätplats som Europas mest sålda suv i sin genre. Tvålitersmaskiner med fyra cylindrar och så småningom även trecylindriga motorer kommer.