Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volvo XC90 får inga dieselmotorer

När nästa generation Volvo XC90 dyker upp om några år gör den det utan dieselmotorer under huven. Endast elektriska och delvis elektriska varianter är aktuella.

Volvo har en uttalad plan att elektrifiera sina bilar och så småningom om helt skippa bilar med enbart förbränningsmotorer. Redan har de tagit beslutet att nya S60, som nyligen hade premiär, inte ska erbjudas med dieselmotorer som alternativ. Så blir det även för nästa generation XC90, även om den ligger några år fram i tiden med presentation 2021Nya Volvo XC90 kommer 2021 – byggs i USA och trolig marknadslansering under 2022.

Vid världspremiären av nya S60 växlade Autoexpress med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Han sa att Volvo måste prioritera, att de inte kan erbjuda allt.

– Så om vi vill snabba på elektrifieringen kan vi inte säga ja till allt. Det är därför nya S60 inte har något dieselalternativ och vi planerar inte dieselalternativ i några nya bilar. XC90 följer detta, säger han.

På frågan om nya XC90, generation tre, kommer att kunna erbjuda samma körmässiga räckvidd som dagens dieselmodeller säger Samuelsson att det är ett måste, kanske inte riktigt lika långt som en dieselbil men att de kombinerade egenskaperna ska vara så pass attraktiva även hos en elektrisk variant eller laddhybridvariant.

Nästa generation XC90 är dessutom sagd att få självkörande teknik som tillåter Nivå 4-körning, det vill säga att bilen är mer eller mindre helt självkörande hela tiden men att ratt och pedaler finns kvar.