Foto: Glenn Lindberg

Nya Volvo XC90 fick celebert besök i Paris – vi var där

På årets Parissalong kryllar det av bilnyheter. Den största av dem alla, sett med svenska ögon, är nya Volvo XC90 som för första gången får glänsa i det internationella strålkastarljuset. Och som den fick göra det på invigningsdagen – Volvo stal showen!

Teknikens Världs har sänt ner Mikael Stjerna och stjärnfotograf Glenn Lindberg till bilsalongen i Paris. Nyheterna som avtäcktes under salongens första dag var många och den ena försökte överglänsa den andra. En av de större nyheterna, åtminstone sett till nationalitet och med tanke på föregångarens ålder, är nya Volvo XC90 som för första gången visas upp inför öppen, internationell publik. Själva världspremiären avklarades redan i slutet av augusti då ett 800-tal journalister från världens alla hörn kom till Stockholm.

Visst finns det exempel på franska bilnyheter som lockar större publik på hemmaplan än vad nya XC90 men även exempelvis tyska bilar gör. Dock hade Volvo ett ess i rockärmen som är svårslaget och som lockade publik. Med tanke på Volvos hyllade reklamkampanj som drog igång i början av året och att märkets nya suv nu står utställd i Frankrikes huvudstad var det ingen vild gissning att en gammal MFF:are skulle kika på bilen. Med kort varsel ringdes Paris Saint-Germains anfallsstjärna Zlatan Ibrahimovic in till salongen. Innan Zlatan kom till Volvos monter meddelades det lite kryptiskt att ”ägaren av XC90 nummer tio kommer”. Alla kunde förmodligen läsa/lyssna mellan raderna.

Foto: Glenn Lindberg

Volvos vd Håkan Samuelsson tog emot uppe på monterns scen där XC90 står och ska så göra under drygt två veckor. Zlatan berättade att det var första gången han såg bilen och att han ”like it very much”. Han ser fram emot att få köra nya XC90 till vardags.

Håkan Samuelsson passade samtidigt på att överräcka en bilnyckel till hälseneskadade Zlatan. ”This is the first key”, sa Samuelsson.

Första nyckeln, kanske du undrar. Kort därefter överräckte Volvos vd ”the second key”. Det visade sig vara en vattentät variant av nyckeln som är tänkt att passa Zlatan när han kör sin nya XC90 i norra delarna av Sverige och stannar till för ett dopp i det blå (se reklamfilmen om det låter luddigt). Värdesakerna kan alltså ligga kvar i bilen samtidigt som det badas med nyckeln i tryggt förvar.

Nu tänker du att vad sjutton ska Zlatan få en sådan nyckel för!? Du vill ju också ha en vattentät nyckel. Lugn, Volvo berättade i kväll att den vattentäta nyckeln kommer att göras tillgänglig. De ville inte avslöja något pris för oss, inte mer än att det ska bli resonabelt. Inga andra Volvo-modeller än nya XC90 kommer att erbjudas med vattentät nyckel, en nyckel som kanske även exempelvis seglare uppskattar, eller någon som svettas oerhörda mängder under någon form av aktivitet.

Priser nya XC90

Diesel

D5 AWD Momentum, 225 hk: 554 000 kr

D5 AWD Inscription, 225 hk: 594 000 kr

D5 AWD R-Design, 225 hk: 594 000 kr

Bensin

T6 AWD Momentum, 320 hk: 576 000 kr

T6 AWD Inscription, 320 hk: 616 000 kr

T6 AWD R-Design, 320 hk: 616 000 kr

Twin Engine-laddhybrid

T8 AWD Momentum, 400 hk: 726 000 kr

T8 AWD Inscription, 400 hk: 766 000 kr

T8 AWD R-Design, 400 hk: 766 000 kr

Så mycket kostar nya Volvo XC90

Volvo sålde rekordsnabbt slut på den första upplaga om 1 927 exemplar som gick under tilläggsnamnet First Edition. Dessa mer eller mindre fullutrustade versioner med T5- alternativt D5-motor under huven kostade 789 000 kronor.

Nu finns det prislapp på övriga modellversioner som inte är av den första specialutgåvan. D5 AWD med 225 hästkrafter stark dieselmotor kostar från 554 000 kronor. T6 AWD med 320 bensinhästar kostar från 576 000 kronor. T8 Twin Engine, det vill säga laddhybridversionen med 320 bensinhästar och 80 elhästar – totalt 400 hästkrafter, kostar från 726 000 kronor. De är alla utrustade med fyrhjulsdrift och Volvos nya åttastegade automatlåda som standard. Utrustningsnivån är Momentum. Lägre kan man inte gå i dagsläget, däremot kan man plocka på för att komma på en högre nivå (se prislistan här intill).

Vecka 5 nästa år påbörjas tillverkningen på Hisingen i Göteborg och de första kundleveranserna kommer att äga rum runt månadsskiftet februari/mars.

Fler modellversioner tillkommer senare. Bensinaren T5 med 225 hästkrafter samt D4-dieseln med 190 hästkrafter. Sistnämnda kommer prismässigt att fungera som instegsmodell – från 498 000 kronor är det sagt.

Du som inte får nog av nya Volvo XC90 bjuds nedan på några extrabilder med Mikael Stjerna i fokus, bland annat hur (huvud)rymligt det är i tredje sätesraden. Är det ”Ibracadabra” du inte kan få nog av får du ett helt eget bildgalleri att njuta av här i kväll. Se även detta nedan.