Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Volvo XC90 årsmodell 2015
Nya Volvo XC90 årsmodell 2015
Nya Volvo XC90 årsmodell 2015
Nya Volvo XC90 årsmodell 2015

Nya Volvo XC90 förhandsvisas i USA

I dag kan vi bjuda på en liten överraskning som även överraskade oss själva. Volvos designcenter i Kalifornien hade en liten presentation av nästa generation XC90 och passade samtidigt på att vissa upp de första skisserna på bilen.

För snart tio år sedan lanserade Volvo suven XC90. Många menade att Volvo var hopplöst sent ute med en modell av den karaktären och att den skulle bli ett misslyckande försäljningsmässigt. Men ack så fel stora delar av expertisen och förståsigpåare hade. Volvo XC90 är inget annat än en monumental succé med försäljningsframgångar över hela världen och då inte minst på den amerikanska marknaden. Flera år har den varit Volvos bäst säljande modell på flera marknader och den har flertalet gånger fått mottaga pris som bästa bil i klassen.

 Nästa år går XC90 in i sitt tionde levnadsår utan att egentligen bytt skepnad. Ett facelift har genomförts, det var 2006, och ett till är i ankommande inför nästa år då modellen får lite modernare teknik i form av bland annat LED-ljus i strålkastarna och mobilapplikationen Volvo on Call.

 Med andra ord ska den populära suven i nuvarande form hänga med ett par år till.

 Därefter är det dags för en avlösare, en generation som Volvo hittills varit väldigt fåordiga om. I princip är det bara Volvos chef på den nordamerikanska marknaden, Doug Speck, som har yppat lite om modellens framtid.

 Men nu börjar det vända för bara dagarna innan bilsalongen i Los Angeles slår upp sina portar för besökarna har Volvo Monitoring and Concept Center i södra Kalifornien haft en kortare presentation om vad vi kan vänta oss om två till tre år. I samband med denna presentation presenterade man också ett antal skisser om hur nästa generation Volvo XC90 kan komma att framstå. Dessa skisser, som är olika designförslag, ser du i bildgalleriet nedan.

 Som vi ser på skisserna skiljer de sig alla åt. Medan en har drag av konceptbilen Concept You som visades på Frankfurtsalongen för snart ett par månader sedan har en annan drag av den skiss som vi exklusivt kunde visa er besökare för två och ett halvt år sedan.

 Nästa generation XC90 blir första modellen från Volvo att baseras på nya SPA-plattformen där akronymen står för Scalable Platform Architecture. Med andra ord en plattform som är skalbar för att kunna bilda grund till Volvos alla framtida modeller, oavsett storlek.

 Vad vi får se under huven kan vara svårt att gissa så här tidigt men mycket beror på vad som händer i världen rent motortekniskt sett. Att det förmodligen endast blir fyrcylindriga motorer med liten motorvolym är en gissning som inte är helt osannolik med tanke på Volvos nya motorstrategi VEA (Volvo Environmental Architecture). Med dessa framtida motorer som snart lanseras tänker Volvo ta tag i taktpinnen vad gäller bränsleeffektivitet och liten miljöpåverkan.

 Volvo XC90 generation två kommer enligt vad vi känner till redan 2014. Det skulle också kunna bli 2015 som utländsk media rapporterar om. Om det blir 2014 skulle man kunna tänka sig att det blir världspremiär på bilsalongen i Frankfurt på hösten det året, blir det året efter är platsen för världspremiären Detroitsalongen i januari 2015. Med tanke på att USA-marknaden är den viktigaste för XC90 känns sistnämnda alternativet nästan mest naturligt.

 Första årsmodellen blir i alla fall 2015, oavsett plats för världspremiären.

 Vilken av skisserna nedan tycker du vore bäst att Volvo höll fast vid när designen för nya XC90 bestäms en gång för alla?