Nya Volvo XC90 har chans att bli världens snyggaste miljövänliga bil

World Car Awards har plockat ut årets finalister inom fem olika kategorier. Volvo XC90 är en av fem bilar som tampas om titeln ”Världens miljövänliga bil 2015” och en av fem med chans på ”Årets design”.

World Car of the Year ska icke förväxlas med Car of the Year (Årets bil). Förstnämnda är en global tillställning medan sistnämnda är en europeisk variant. Båda utmärkelserna delas ut årligen.

Förra året var det Audi A3 som plockade hem titeln Årets bil i världen 2014 och nu är det dags igen för 2015 års omgång.

Word Car of the Year, som delas ut av World Car Awards, är lite annorlunda jämfört med den europeiska varianten. Den globala utmärkelsen är nämligen uppdelad i fem kategorier där den mest åtråvärda är Årets bil i världen. Övriga kategorier är Årets lyxbil i världen, Årets sportbil i världen, Årets formgivning i världen och Årets miljöbil i världen.

Nu är finalisterna för 2015 presenterade och vi vänder genast fokus till två kategorier, nämligen Årets miljöbil i världen och Årets formgivning i världen eftersom det är svenskt med där. Nya Volvo XC90 med laddhybriddrivlinan T8 Twin Engine har tillsammans med konkurrerande bilar från BMW, Hyundai, Kia och Volkswagen chans till att bli vad man kallar årets gröna bil. Volvos starka hybridsuv har alltså att tampas med en vätgasdriven bränslecellsbil (Hyundai ix35 Fuel Cell), en elbil (Kia Soul EV) samt ytterligare två hybridbilar (BMW i8 och Volkswagen Golf GTE).

Dessutom har nya XC90, oavsett drivlina, nominerats till vad vi kan kalla årets bäst designade bil i världen. I denna kategori står BMW 2-serie Active Tourer, Citroën C4 Cactus, Mercedes C-klass och Porsche Macan för motståndet.

Hur det går kan vi så klart inte säga på förhand, hur stora Volvos chanser är. Men de är nog rätt hyfsade, framför allt i kategorin Årets miljöbil i världen med tanke på den låga förbrukning som en 400 hästkrafter stark drivlina uppvisar på papperet. Om det räcker för att klå de två konkurrenterna som inte släpper ut några avgaser alls återstår att se.

Hur juryn tänker, det får vi reda på på bilsalongen i New York i april där vinnaren presenteras.

Så här ser finalfältet ut inom samtliga fem kategorier:

Finalister i Årets bil i världen 2015

BMW 2-serie Active Tourer

Citroën C4 Cactus

Ford Mustang

Hyundai Genesis

Jeep Renegade

Mazda 2

Mercedes C-klass

Mini 3-dörrar och 5-dörrar

Nissan Qashqai

Volkswagen Passat

Finalister i Årets lyxbil i världen 2015

BMW i8

BMW X6

Cadillac ATS Coupé

Cadillac Escalade

Kia K900

Lexus NX

Lexus RC

Lincoln MKC

Mercedes S-klass Coupé

Range Rover Autobiography Black LWB

Finalister i Årets sportbil i världen 2015

Audi S1

Audi S3

Audi TT och TTS

Bentley Continental GT Speed

BMW M3 Sedan och M4 Coupé

Chevrolet Corvette Z06

Dodge Challenger SRT Hellcat

Jaguar F-Type R Coupé

Lexus RC F

Mercedes AMG GT

Finalister i Årets formgivning i världen 2015

BMW 2-serie Active Tourer

Citroën C4 Cactus

Mercedes C-klass

Porsche Macan

Volvo XC90

Finalister i Årets miljöbil i världen 2015

BMW i8

Hyundai ix35 Fuel Cell

Kia Soul EV

Volvo XC90 T8 Twin Engine

Volkswagen Golf GTE

Vilka är dina favoriter till utmärkelsen i respektive kategori?