Nya Volvo XC90 kommer 2021 – byggs i USA

I förra veckan berättade vi att Volvo avser att tillverka en andra modell i USA-fabriken som just nu är under konstruktion. Nu avslöjar Volvo vilken modell det rör sig om – nästa generation XC90.

Det var för en vecka sedan som vi berättade att Volvo dubblar insatsen i USA-fabriken som ska stå färdig och redo för produktion under 2018. Vi berättade även att i satsningen ingår produktion av en andra modell parallellt med nya S60. I ett officiellt pressmeddelande bekräftar nu Volvo uppgifterna samtidigt som man avslöjar vilken den andra modellen är.

Enligt den svenska biltillverkaren uppgår de totala investeringskostnaderna till över 1,1 miljarder dollar vilket motsvarar mer än 8,8 miljarder kronor. Det är ungefär det dubbla mot vad som initialt planerades.

Den extra investeringen går hand i hand med att produktionen ska innefatta en andra modell. Denna modell är ingen mindre än nästa generation XC90. Nuvarande XC90 får med andra ord ungefär sju år i livet då den introducerades för världen för drygt tre år sedan. Produktionen har ännu inte riktigt nått tre år då den påbörjades i Torslanda-fabriken under vecka 5 2015.

Att Volvo väljer nästa generation XC90 till fabriken är inte på något vis långsökt. Det är i just USA som XC90 säljer bäst och dagens modell har sett till att Volvo lyft försäljningssiffrorna rejält, från cirka 56 000 sålda bilar i USA under 2014 till nästan 83 000 bilar under 2016. Volvo arbetar efter strategin ”bygg där du säljer” och det är precis vad detta handlar om.

I och med tillkomsten av XC90 i fabriken i Charleston i South Carolina måste Volvo rekrytera betydligt fler medarbetare än de cirka 2 000 personer som de just nu håller på att anställa. Ytterligare 1 900 personer måste anställas och sammanlagt kommer fabriken att sysselsätta närmare 4 000 personer i regionen.

– Den fortsatta expansionen av vår fabrik i South Carolina är ett annat viktigt åtagande på den amerikanska marknaden. Fabriken i Charleston kommer att tjäna både USA och internationella marknader och utgör en stark grund för vår framtida tillväxt i USA och globalt, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Volvos fabrik i amerikanska South Carolina tar form. Den ska stå klar under 2018 och när produktionen nått full kapacitet ska 150 000 bilar årligen tillverkas i fabriken.

Fabriken i South Carolina kommer årligen att producera 150 000 bilar. En stor del av bilarna kommer att exporteras till marknader utanför USA. Charleston har en stor global hamn där bland annat många BMW-bilar tillverkade i Spartanburg redan lämnar för andra marknader än USA.

Utöver nya fabriken kommer Volvo även att uppföra ett nytt kontorskomplex i närområdet. Där kommer uppemot 300 personer jobba med forskning och utveckling, marknadsföring, kvalitet och försäljning i de södra regionerna av USA.

Bilden ovan visade Volvo Monitoring and Concept Center i Kalifornien upp under 2011 för att då ge en inblick i hur dagens XC90 skulle kunna se ut.