Foto: Andreas Libell

Nya Volvo XC90 nominerad till Truck of the Year 2016 – favorittippad

Nu har de nominerade bilarna till Car of the Year och Truck of the Year i Nordamerika presenterats. I sistnämnda kategorin finner vi nya Volvo XC90.

Nya Volvo XC90 har redan rönt stora framgångar. Efter att ha hyllats unisont av bilmedia världen över blev Volvo tagna på sängen över rusningen till Volvo-handlarna. 50 000 exemplar hade Volvo estimerat för 2015, men redan efter ett drygt halvår hade 57 000 beställningar registrerats.

XC90 är därmed en succé och precis som gamla XC90 vann mängder av utmärkelser under sin livstid har nya generationen påbörjat sina resa på samma titelfyllda väg, bland annat är den utsedd till Årets tjänstebil i Tyskland och Robin Page har utnämnts till årets interiördesigner. Nu har XC90 generation två chans på en riktigt tung titel, nämligen att bli framröstad till Truck of the Year 2016 i Nordamerika.

MISSA INTE: Alla test och provkörningar av nya Volvo XC90

I oktober ska 57 biljournalister rösta fram sin favorit till titeln Truck of the Year 2016. Den bil av tolv stycken som får flest röster presenteras på Detroitsalongen i januari nästa år. Får man tro på förhandstipsen i Nordamerika ligger XC90 väldigt bra till. Tack vare teknik i toppklass är det flera amerikanska medier som utser den svenska suven till favorit att norpa titeln framför övriga namnkunniga modeller som nominerats.

Skulle nya XC90 vinna omröstningen följer den i föregångarens fotspår. Gamla XC90 blev nämligen Truck of the Year 2003.

Hur det går får vi alltså reda på i början av januari, här är i alla fall de nominerade i klassen Truck of the Year 2016:

Ford Edge

Honda HR-V

Honda Pilot

Hyundai Tucson

Jeep Renegade

Kia Sorento

Lexus RX

Mazda CX-3

Nissan Titan XD

Tesla Model X

Toyota Tacoma

Volvo XC90

Notera att Volvo XC90:s kanske värsta konkurrent, nya Audi Q7, inte finns med i listan. Den har nämligen ännu inte lanserats i USA utan det dröjer till våren 2016.

Parallellt med Truck of the Year utses också Car of the Year i Nordamerika. Tio bilar har nominerats som följer:

BMW 7-serie

Cadillac CT6

Chevrolet Camaro

Chevrolet Malibu

Chevrolet Volt

Honda Civic

Kia Optima

Mazda MX-5

Nissan Maxima

Toyota Prius

Vilka bilar i respektive kategori tror du vinner och vilka vill du helst ska vinna?