Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volvo XC90 officiell – fakta, pris, bilder och film

Så är den äntligen här – nya Volvo XC90 som inte bara ersätter en mer än tio år gammal suv utan också står på egna ben med ny Volvo-utvecklad teknik och – inte minst – märkets nya formspråk. Här har du allt om nya XC90, inklusive vad den kostar.

https://youtu.be/MtQFiNMRHUI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Snabbfakta nya XC90

Motorer

T5 bensin, 225 hk

T6 bensin, 320 hk

D4 diesel, 190 hk

D5 diesel, 225 hk

T8 Twin Engine, 400 hk

Mått

Längd: 495 cm

Bredd: 214 cm

Höjd: 177,5 cm

Hjulbas: 298,4 cm

Pris

Från 498 000 kronor.

Säljpremiär

3 september 2014

Volvo var sent ute när de på 2002 års Detroitsalong visade upp märkets första suv – XC90. Men trots många skeptiker lät inte succén, som blev monumental, vänta på sig. XC90 sålde som bara den och var under flera år Volvos bäst säljande modell, inte minst i det stora landet i väst där bilar i storlek större är populära. Trots sin ålder har XC90 generation ett fortsatt gått bra och även på sluttampen prisats för sin säkerhet (toppbetyg i amerikanskt krocktest så sent som i höstas). Men nu är det dags för åldringen att förpassas till historieböckerna, åtminstone i västvärlden eftersom första generationen kommer att leva vidare i Kina via lokalproduktion. Där ska den gå under namnet XC Classic.

Men nu är det nya tider och i dag visar Volvo upp en ny generation, med betoning på ny. XC90 generation två är nämligen, efter tre års utveckling, en Volvo-produkt ända ut i stötfångarhörnen. Ut med allt vad Ford heter och in med nytt eget tekniskt tänk. P2-plattformen är ett minne blott och nya, skalbara SPA-arkitekturen gör entré. För första gången, men inte sista eftersom den ska bilda bas till flera kommande Volvo-modeller. Nytt är också drivlinetänket enligt Drive-E-konceptet (VEA), med fyrcylindrigt för hela slanten (trecylindrigt längre fram i tiden) som ska kunna spänna över hela cylinderpaletten med sexor och åttor tack vare överladdning och elektrifiering.

– Detta är en av de viktigaste dagarna i vår historia. Vi lanserar inte enbart en bil, utan vi nystartar också vårt varumärke. I dag påbörjas en ny era i vårt företag. XC90 banar väg för en portfölj av spännande bilar som kommer  under kommande år, säger Volvo Car Groups vd Håkan Samuelsson.

Nya XC90 är första bilen med Volvos nya designspråk.Nya XC90 är första bilen med Volvos nya designspråk.Nya XC90 är första bilen med Volvos nya designspråk.
Nya XC90 är första bilen med Volvos nya designspråk.

Nya designspråket

Men det är inte bara tekniken som är ny. Även formspråket är helt nytt. Vi har redan sett formerna i de tre prisade konceptbilarna Concept Coupé, Concept XC Coupé och Concept Estate. I nya XC90 känner vi med andra ord igen oss en hel del, men i ett mer tillbakadraget och en aning konservativt utförande. Ett fullt medvetet drag av Volvo då XC90 med pondus, stil och kanske en gnutta tradition ska locka gemene man, inte enbart den traditionella Volvo-köparen.

Dessutom har Volvo tagit modet till sig och gjort om järnmärket. Det traditionella med liggande blå ribba ovanpå ringen har ersatts med en smäckrare variant där själva texten är diskretare och mot svart bakgrund. Som om inte det vore nog så här även pilen fått en svagare lutning för att, till skillnad mot tidigare, linjera med den diagonala ribban i grillen. Ser du pilen som en timvisare pekar den nu på klockan två i stället för halv två. Helheten skulle man kunna säga är mer tillbaka till rötterna, det vill säga det snart 90 år gamla originaletmärket.

Nya XC90 bjuder på helt nya linjer, vinklar och ytor utan att Volvo-kännetecken saknas. Den stora grillen andas fortfarande Volvo, så även bakljusen som sträcker sig upp längs med D-stolparna upp mot takvingen. Just det sistnämnda är lite av Volvos signum sedan kombiversionen av 850 kom 1993. Men det finns en hel del detaljer som från och med i dag blir kännetecken för vad som är en Volvo de närmaste åren. Strålkastarna med LED-varselljus i form av liggande T, eller Tors hammare som Volvo kallar utförandet, sprids vidare till kommande modeller. Huven har en alldeles speciell utformning med yttre veck som har sin början redan uppe i taklinjen, samt inre parallellt placerade veck som mjukt böjs av utåt för att sedan löpa ovanför strålkastarna. Kanske inte plåtslagarens dröm vid framtida riktning men helt klart identitetsstärkande.

Notera hur Volvo har jobbat med linjerna längs med bilens sida. Uträtade, mer horisontella och inte böljande som på märkets modeller i dag. Hela midjelinjen löper nästan parallellt med marken, till skillnad mot exempelvis XC60 där en uppåtvikande midja redan på bakdörrarna gör fönstren lägre. På nya XC90 viker nedre fönsterlinjen inte av förrän efter C-stolpen. Bra för utåtsikten i baksätet.

Notera även dörrtrösklarna. Beroende på version och utrustning har, i stället för endast raka historier, Volvo fått in lite karaktär genom att göra dem högre på dörrbladens partier.

Nya XC90 är en stor suv med 495 centimeter från front till akter. Medräknat ytterbackspeglarna är den 214 centimeter bred och på höjden sträcker den sig 177,5 centimeter upp mot himlen. Mellan hjulaxlarna är måttet 298,4 centimeter. Det kan jämföras med gamla XC90 som är 480,7 centimeter lång, 211,2 centimeter bred, 178,4 centimeter hög och har ett axelavstånd på 285,7 centimeter. Dessutom har nya XC90 bredare spårvidd med 3-4 centimeter både fram och bak.

Markfrigången ligger på 23,7 centimeter med standarchassi. I offroad-läge är det hela 26,7 centimeter.

Vikten då? De viktangivelser som Volvo delar med sig av i nuläget är att nya XC90 ligger på mellan 1 940 och 2 030 kilo. Det kan jämföras med exempelvis utgående generation i D4- och D5 AWD-utförande som har tjänstevikt på 2 122 respektive 2 188 kilo.

Insidan

Interiören i XC90 generation två, som Volvo visade upp redan i våras, är helt ny, precis som utsidan. Det första som slår en är den stora läsplatteliknande Sensus-skärmen mitt på instrumentbrädan som för tankarna till Tesla Model S. Den högupplösta skärmytan är uppdelad i tre block där GPS-navigationen presenteras överst, media och telefoni i mitten och reglare för klimatanläggning nederst. Dessa är flexibla genom att det block som används för tillfället breder ut sig över större del av skärmen.

Volvos filosofi har varit att skapa en knappfri miljö där det mesta i så stor utsträckning som möjligt styrs via skärmen. Många molnbaserade tjänster kan användas med hjälp av Sensus-systemet och det går bra att webbsurfa på skärmen. Funktionalitet för Android Auto och Apple CarPlay underlättar kommunikationen med mobiltelefonen och via dessa blir tredjepartstjänster som exempelvis Google Maps och Spotify tillgängliga.

Ytterligare en skärm finns i mätarhuset och en annan typ av skärm kan projiceras mot vindrutan, en så kallad head up-display.

Interiören i nya XC90 är helt ny och anpassad för dagens uppkopplade samhälle.Interiören i nya XC90 är helt ny och anpassad för dagens uppkopplade samhälle.Interiören i nya XC90 är helt ny och anpassad för dagens uppkopplade samhälle.
Interiören i nya XC90 är helt ny och anpassad för dagens uppkopplade samhälle. Foto: Klicka för större bild.

Som vi kan se på bilderna och i filmerna är det mer lyx och flärd, eller premium om man så vill, på insidan. Volvo siktar högt och har för avsikt att locka till sig kunder från Audi, BMW, Mercedes och andra premiumorienterade bilmärken. Man gör det med ett sobert och skandinaviskt utförande med noggrant utvalda material så som mjukt läder och träinlägg samt detaljer tillverkade för hand, exempelvis växelväljare i kristall från Orrefors.

Då nya XC90 är större än sin föregångare, inte minst vad gäller axelavståndet, har utrymmena interiört blivit bättre. Lägg därtill att Volvos nydesignade stolar och säten kräver mindre utrymme än tidigare. På så vis kan nya XC90, precis som i gamla, utrustas med två säten längst bak och därmed göra bilen sjusitsig. Volvo säger att åkkomforten i dessa två bakersta säten är klassledande för personer med en längd upp till 170 centimeter.

Lastvolymen i nya XC90 är utökad jämfört med i föregångaren. 1 899 liter får plats med baksätets (andra sätesraden) ryggstöd är nedfällt. Det är 62 liter mer än i föregångaren.

Volvo har även satsat på ljudet. Då syftar vi inte på motorljudet utan ljudsystemet. Tillsammans med brittiska Bowers & Wilkins (B&W), som redan arbetar med Maserati, har ett ljudsystem utvecklats speciellt för XC90. Värstingljudpaketet innehåller en D-klassad förstärkare på 1 400 watt och hela 19 högtalare. Som om inte det vore nog så ingår även världens första luftventilerade subwoofer för bilar. Denna är integrerad i bilens konstruktion och sägs ge en helt fantastisk ljudbild i kupén.

Komforten i de två bakre stolarna ska enligt Volvo vara klassledande.Komforten i de två bakre stolarna ska enligt Volvo vara klassledande.Komforten i de två bakre stolarna ska enligt Volvo vara klassledande.
Komforten i de två bakre stolarna ska enligt Volvo vara klassledande. Foto: Klicka för större bild.

Tekniken

Som ovan nämnt baseras nya XC90 på Volvos egenutvecklade och flexibla plattform SPA. Akronymen står för Scalable Platform Architecture och ska framöver stå som grund till många nya Volvo-modeller, bland annat nya V60 och V70 (som kommer att heta V90). XC90 är först ut att använda sig av SPA-plattformen som helt saknar anknytning till tidigare ägaren Ford. Volvo står med andra ord på egna ben nu, med ägaren Geely bakom.

– SPA och XC90 är konkreta bevis på vår strategi ”Av Volvo för Volvo”. Nya XC90 ger kunderna en suverän kombination av exklusivitet, utrymme, flexibilitet, effektivitet och säkerhet. Bilen kommer att ta segmentet till en ny dimension, precis som första generationens XC90 gjorde när den introducerades 2002, säger Peter Mertens, Senior Vice President, Research and Development vid Volvo Car Group.

Med SPA-plattformen och ny chassiteknik ska Volvo med XC90 ha lyckats bygga in både låg vikt och körglädje i en suv, utan att komforten får lida. Volvo jämställer körupplevelsen i nya XC90 med den som upplevs i en mindre och lägre bil.

Ett annat framsteg med SPA är säkerheten. Ökad användning av borstål tillåter större kompakthet samtidigt som krocksäkerheten ligger i framkant, till och med världsledande enligt Volvo.

Nya Volvo XC90 är slankare än sin föregångare.Nya Volvo XC90 är slankare än sin föregångare.Nya Volvo XC90 är slankare än sin föregångare.
Nya Volvo XC90 är slankare än sin föregångare. Foto: Klicka för större bild.

Drivlinorna

Sedan ett par år tillbaka är vi medvetna om Volvos nya drivlinestrategi. Vad som från början benämndes VEA (Volvo Engine Architecture) har fått ett mer kommersiellt gångbart namn i form av Drive-E. Den nya motorfamiljen, som redan tillverkas i Volvos Skövde-fabrik, innebär liten cylindervolym fördelad över endast fyra cylindrar (trecylindrigt kommer om ett par år). Tiden med Volvo-femmor, sexor och åttor är alltså över. I stället förlitar de sig på fyrcylindrigt som tillsammans med överladdning och/eller elektrisk assistans täcker ett normalt motorutbud från fyr- till åttacylindrigt.

Anledningen till satsningen på mindre motorer stavas så klart miljö. Volvo kallar nya XC90 för världens renaste och kraftfullaste suv, något vi är beredda att skriva under på.

Vid lanseringen av nya XC90 är fem olika motoralternativ aktuella, alla med två liters cylindervolym och som tidigare nämnt fyrcylindriga. På bensinsidan hittar vi T5 och T6 som har 225 respektive 320 hästkrafter. Fullständiga specifikationer ber vi att få återkomma med, men T6 med turbo- och kompressorladdning har 400 newtonmeter i vridmoment och i AWD-fyrhjulsdriftsutförande gör den 0-100 km/h på 6,9 sekunder, toppar 230 km/h och förbrukar 0,77 liter per mil vid blandad körning vilket motsvarar 179 gram koldioxid per kilometer.

Tittar vi åt andra hållet, på dieselmotorerna, hittar vi D4 och D5, både turbomatade, med 190 respektive 225 hästkrafter. Sistnämnda med AWD-fyrhjulsdrift har 470 newtonmeter och gör 0-100 km/h på 7,8 sekunder, toppar 220 km/h och förbrukar 0,58 liter per mil vid blandad körning, vilket i koldioxid räknat blir 152 gram per kilometer.

Utöver dessa finns ytterligare ett bensinalternativ, nämligen T8 Twin Engine. Detta är den på förhand så omtalade laddhybriden där en bensinmotor driver framhjulen och en elmotor driver bakhjulen. Bensinmotor levererar 320 hästkrafter och elmotorn 80 hästkrafter. Tillsammans är det med andra ord 400 hästkrafter i toppversionen av nya XC90. Prestandan är vi ännu inte helt bekanta med, men snäll mot miljön, med tanke på effekten, är den. 60 gram per kilometer släpper den ut och det är tack vare dessa siffror som Volvo ger nya XC90 epitetet ”världens renaste och mest kraftfulla suv”. Det ska dock tilläggas att så som supermiljöbilspremien ser ut i dag, så kommer nya XC90 inte att få ta del av denna. Supermiljöbilspremien gäller endast bilar som når ned under 50 gram per kilometer.

Vi kan nog räkna med fler hybridversioner där förbränningsmotor och elmotor samsas för att sätta fart på bilen. Då med lägre effektuttag.

Till motorerna hör sexväxlade manuella lådor alternativt åttastegade Geartronic-automatlådor.

Bensin-, diesel- och elmotorer är vad som står på menyn.Bensin-, diesel- och elmotorer är vad som står på menyn.Bensin-, diesel- och elmotorer är vad som står på menyn.
Bensin-, diesel- och elmotorer är vad som står på menyn. Foto: Klicka för större bild.

Säkerhet i topp

Volvo har alltid varit synonymt med hög säkerhet och med nya XC90 blir det inget avkall på den punkten. De satsar ju som bekant på att ingen ska skadas allvarligt eller omkomma i en Volvo från och med år 2020. Med nya XC90 är man ett steg på vägen mot den visionen.

Två nya säkerhetstekniker är världsnyheter, båda ingår dessutom som standard. En av dem är automatisk inbromsning vid vänstersväng (programmerat för högersväng i Storbritannien får vi hoppas) framför mötande fordon. Med denna teknik reduceras risken avsevärt för frontalkrock vid exempelvis vänstersväng i en korsning där fordon i mötande vägbana är i ankommande eller vid vänstersväng på större vägar där spansk sväng inte är möjlig.

Den andra världsnyhetenär  skydd vid avåkningsolyckor. Just avåkningar är ett stort gissel i trafiken. Hälften av alla olyckor i USA med dödlig utgång orsakas av avåkningar och i Sverige finns statistik som visar att singelolyckor står för en tredjedel av alla olyckor med dödlig utgång eller som resulterar i allvarliga skador.

Vid en avåkning känner bilen tidigt av vad som är förestående och säkerhetsbältena i framstolarna dras därför åt så att förare och passagerare hålls kvar på plats. Bältena fortsätter att vara åtspända så länge bilen är i rörelse. Som ett komplement till skyddet finns en ny och energiupptagande funktion mellan stolen och stolsramen som dämpar de vertikala krafterna som uppstår vid exempelvis en avåkning där bilen slår i marken. De vertikala krafterna som fortplantar sig vidare till de åkandes kroppar reduceras därmed med en tredjedel, något som kan förhindra ryggskador.

Ny, stötabsorberande teknik i stolarna ska minska risken för ryggskador.Ny, stötabsorberande teknik i stolarna ska minska risken för ryggskador.Ny, stötabsorberande teknik i stolarna ska minska risken för ryggskador.
Ny, stötabsorberande teknik i stolarna ska minska risken för ryggskador. Foto: Klicka för större bild.

Nya XC90 innehåller också en rad andra säkerhetssystem för att skydda föraren och passagerarna i så hög utsträckning som möjligt. Just vad gäller avåkningar finns teknik för att undvika dessa. Lane Keeping Aid lägger på extra vridmoment på ratten om bilen oavsiktligt är på väg att lämna körfältet och Driver Alert Control, som är standard, kan upptäcka om föraren är trött eller ouppmärksam och i så fall varna honom eller henne. Driver Alert Control har dessutom en ny funktion inbyggd som guidar föraren till närmaste rastplats.

Bland övriga säkerhetssystem hör exempelvis förebyggande skydd för påkörning bakifrån som med hjälp av en bakåtriktad radar upptäcker om en kollision är på väg att inträffa. Om så är fallet börjar bakljusen att blinka för att varna bakomvarande förare samtidigt som säkerhetsbältena dras åt och bromsarna aktiveras för att reducera skaderisken för de åkande. Tillsammans med de nyutvecklade stolarna borde risken för pisksnärtskador sänkas avsevärt.

Ett annat är rundslagningsskyddet, som Volvo med gamla XC90 belönats flertalet gånger för, som är av nyare generation där sensorer beräknar risken för rundslagning. Vid förhöjd fara begränsas motorns vridmoment samtidigt som ett eller flera hjul bromsas och på så vis hindrar en rundslagning. Om bilen trots allt skulle slå runt blåses krockgardiner för alla tre stolsrader upp, något som skyddar mot skallskador.

Många andra säkerhetsfunktioner som Volvo redan har presenterat på övriga modeller finns till nya XC90. Däribland City Safety som numera är samlingsnamnet för alla automatiska bromsfunktioner. City Safety är för övrigt standard i nya XC90.

Priserna

Nya Volvo XC90 börjar på 498 000 kronor och då får man en D4-diesel med 190 hästkrafter framhjulsdrift.

Från och med 3 september kan man (endast) på nätet köpa sig nya XC90 i en första upplaga kallad First Edition. Då finns att välja mellan T5 AWD och D5 AWD. Dessa båda, som endast finns i exteriörfärgen Onyx Black och med 21-tumsfälgar (22 tum finns som tillval), är mer eller mindre fullsmetade bilar, kostar 789 000 kronor och tillverkas i endast 1 927 exemplar. Med andra ord en hyllning till året då Volvo grundades.

Räkna med miljonen för laddhybriden T8 Twin Engine och mer än så om exemplaret är fullutrustat. Det är första gången en Volvo når upp till miljonklassen.

Produktionen startar vecka 5 nästa år, bortsett från de 1 927 First Edition-bilar som ska tillverkas dessförinnan.

Missa inte att se alla filmer med nya Volvo XC90.

https://youtu.be/vtaX8LbMvfE

Gilla på Facebook för fler videoklipp!