Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo XC90 2014Volvo XC90 2014Volvo XC90 2014
Volvo XC90 2014

Nya Volvo XC90 på gång liksom åtta andra Volvo-nyheter

Volvo blickar framåt. Under nästkommande tolv månader ska man presentera inte mindre än nio olika nyheter i form av nya modeller och uppdateringar av befintliga. Nya Volvo XC90 är en av dem.

Volvo siktar på att sälja 800000 bilar under 2020. Än så länge är man långt ifrån den siffran. Under 2012 föll försäljningen med sex procent till 421951 bilar (där XC60 var bästa modell med 106203 sålda exemplar). En stark anledning till tillbakagången var den europeiska marknaden som var tuff för i princip alla.

 Ett steg i att nå högre försäljningsnivåer är att lansera fler modeller och se till att befintliga uppdateras med tätare intervaller, något som också är på gång. Inom de närmaste tolv månaderna ska Volvo lansera inte mindre än en ny modell samt åtta uppdateringar av befintliga modeller.

 Brittiska Autocar fick en pratstund med Volvos nye vd Håkan Samuelsson under årets Detroitsalong. där han berättade lite om hur det kommer att se ut framöver.

 Uppdateringarna innefattar exteriöra förändringar på S60, V60, V70, XC70 men vi vet att även S80 och XC60 är på gång med ansiktslyft, något som vi redan tjuvkikat på (om du missat det, klicka på de båda länkarna). Övriga uppdateringsnyheter berör nya motorer som kommer att placeras i de flesta av Volvos modeller.

 Största nyheten är nya generationen Volvo XC90, en för Volvo väldigt viktig modell, inte minst på den så viktiga USA-marknaden. XC90 blir första modellen att baseras på nya, flexibla SPA-arkitekturen (Scaleable Platform Architecture). SPA kommer senare att stå som bas för alla Volvos modeller i S/V60-storlek och uppåt.

 Nya XC90 kommer att lanseras sent 2014. Men eftersom den räknas in som ny modell de närmaste tolv månaderna kan vi förmodligen räkna med att den visas upp på Detroitsalongen nästa år, om inte tidigare. Kanske i Los Angeles redan i höst?

 Volvo förbereder sig också för att ersätta Ford-baserade S40 och V50 som inte längre finns i produktion. Ersättarna kommer inte under första halvan innevarande årtionde.

 Volvo har sökt efter en partner för att ta fram en ny plattform för dessa mindre modeller, men sannolikt blir det att de utvecklar denna själva, eventuellt med vissa komponenter delade med ägaren Geely.

 Någon modell mindre än dagens V40 är inte aktuellt enligt Håkan Samuelsson.

 I Teknikens Värld nummer 4/2013 som utkommer 31 januari kan du läsa en lång, exklusiv intervju med Volvos nye vd Håkan Samuelsson. Teknikens Världs Mikael Stjerna träffade honom under Detroitsalongen och fick svar på en lång rad intressanta frågor. Missa inte!