Nya Volvo XC90 - vi provar och granskar
Teknikens Värld besöker Volvos hemliga testanläggningar i norra Sverige för att stifta bekantskap med nya Volvo XC90. Du har redan här på webben fått ett smakprov på vad du nu ska läsa. Nu får du ta del av den kompletta artikeln.
Följande artikel publicerades i Teknikens Värld nummer 9/2014 som utkom 10 april 2014.
Ögonblicket är mer än historiskt. Efter intensiv dialog med Volvo Personvagnars PR-avdelning och framstötningar på diverse avdelningsnivåer är vi på plats! "Expedition nya XC90" står på schemat och platsen är vald med omsorg eftersom det är mer än ett halvår innan bilen får sin officiella debut i samband med bilsalongen i Paris. I nordligaste delarna av Lappland får vi stifta bekantskap med projekt V526 för första gången.
Projektet är viktigt för Volvo ur de flesta synvinklar. På den livsnödvändiga amerikanska marknaden är en stor suv ett måste, dagens XC90 debuterade 2002 och är föråldrad.
Baserad på ny flexibel byggteknik, med ny motorteknik och helt ny design-filosfi omkullkastades de flesta grundidéer när projektet tog ordentlig fart i samband med att Fords försäljning av Volvo till nuvarande kinesiska ägarna. Utvecklingsteamen fick order att konstruera för framtiden, utan en storägare i ryggen. När utvecklingschef Peter Mertens och designchef Thomas Ingenlath, båda från Tyskland, tillträdde skruvades slutmålen åt ytterligare. Volvo ska bli en premiumbiltillverkare att räkna med. Resultatet – i form av XC90 generation två – är den första i en lång rad Volvomodeller som kommer att rulla ut de närmaste fem åren.
Tillsammans med ingenjörschefstoppen för Volvo XC90 åker jag med i fram- och baksäte, studerar förseriebilar utan döljande kamouflage (där fotografering är strängt förbjuden) samt granskar inredning och det revolutionerade infotainmentsystemet på förarplats.
DESIGN
Genom de tre konceptbilarna Coupé, XC och Estate har Thomas Ingenlaths designteam försökt visa oss hur det nya formspråket på kommande Volvobilar kommer att se ut. Estetiken har välavvägda proportioner och ett utförande som slår an på känslosträngar. I princip en helomvändning jämfört med dagens modeller. Tankemässigt lika mycket som utförandet ger oss designlinjer som retar känslor hos de typiska premiumkunderna som annars köper Audi, BMW och Mercedes. Volvo ska in bland denna etablerade skara, inget snack om saken.
Ingenlath började som designchef för tre år sedan, och de första månaderna ritades riktlinjerna upp för teknik, utseende och utförande. Inom mindre än sex månader stod produktpalett och designspråk klart. Rekord inom bilindustrin.
– Vi har inte råd och tid att ta fel beslut, säger högste utvecklingschef Peter Mertens.
Utan all maskering tar nya XC90 för sig visuellt. Stor tydlig vertikalstående grill flankeras med snygga strålkastare placerade högt upp. Just storleken på grillen kan väcka olust vid en första anblick men ger XC90 en fet och imposant look. Volvodiagonal och järnmärke som hos första Volvo ÖV4 "Jakob" 1927 ger skön retrofeeling.
Sidosiluetten är tydligt Volvo med stora fönsterpartier som ger bra sikt. Faktiskt var just greenhouse (överbyggnaden) en vital del i designprocessen. Granskar vi detaljer ser vi karossveck och plåtpressningar som hos oss Audi. Kanske förståeligt med tanke på Ingenlaths bakgrund som designer hos Volkswagen. Designchefen är mer än nitisk när det kommer till detaljlösningar.
Bakpartiet är mest personligt med helt nytt uttryck. Bakljusen ormar sig ner från takstolparna och bildar gripkloformer längre ner. Under den breda "nameplaten" där Volvo står tydligt utskrivet ser de svenska registreringsskyltarna på förseriebilarna nästan ödsligt ensamma ut. Den stora plåtytan mellan bakljusen ger annars ett fräscht intryck.
TEKNIK
Volvos nya SPA-teknik (Scalable Product Architecture) innebär att några kritiska byggmått är fasta, men desto fler går att ändra och justera. Det avgörande "fasta" måttet är mellan framaxel och A-stolpens förankring i framskärmen. 593 millimeter kommer att vara detsamma för hela 90- och 60-modellklustret.
– Det är detta som är tricket, berättar Håkan Ivarsson, teknisk projektledare för de kommande 90-modellerna. Men samtidigt ger det oss ingenjörer gråa hår! Detta avstånd är långt för att ge designers möjlighet att göra karosser med extra vackra proportioner, fortsätter Ivarsson.
Det främre överhänget kan växlas 838-870 millimeter, axelavståndet går att variera i två från varandra olika partier i längderna 2 186-2 493 mm och bakre överhäng 950-1 114 mm. Detta innebär att största bil baserad på SPA kan bli 5 070 mm lång och den mest kompakta 4 567 mm. Nya XC90 blir knappt fem meter lång, vilket ger oss möjligheten att spekulera i en ännu större lyxsedan i Audi A8/BMW 7-seriestorlek. En Volvo S100 är inte att utesluta i framtiden.
– Innan vi satte det slutgiltiga SPA-konceptet genomfördes flera teknik- och kundstudier, säger Dennis Nobelius, chef för Volvos kommande 90-modeller. Faktiskt var det viktigt att säkerställa 60-modellen först eftersom den är den mest kompakta teknikstrukturen.
Drivlinemässigt kommer XC90 (projektkod V526) att få de nyutvecklade VEA Drive E-motorerna. Volvo Engine Architecture är ett "one-size fits all"-koncept, fyrcylindrig motorfamilj med diesel och bensin med möjlighet till elektrifiering. Mekanisk eller elektrisk AWD fyrhjulsdrift beroende på motorstyrka. Den starkaste XC90 T8 AWD får nuvarande T6-bensinmotorn med turbo och kompressor på 306 hästkrafter plus laddhybridsdrift vilket kommer ge totalt cirka 400 hästkrafter. Volvofolket hävdar att denna nya VEA-teknik kommer ge XC90 ledande – lägsta – bränsleförbrukning i sin klass.
KÖRUPPTRÄDANDE OCH PRESTANDA
Det finns fyra XC90-bilar på plats i Lappland, alla ingår i den första batchen på tio bilar som handbyggdes av Volvos egna interna fabriksverkstad PVÖ månaden före jul. Två helt omaskerade provbilar, med T6- respektive D4-motor, rullar konstant på de hemliga testbanorna, den tredje ger mig möjlighet att statiskt granska inredning, motorrum och förarplats. Samt en kraftigt kamouflerad XC90, för medåkning och fotografering.
Jag hoppar in på passagerarplats med Dennis Nobelius som berättar om den helt nya förarmiljön. Den stående skärmen (9,3 tum) är något tiltad mot föraren och är intuitiv i sitt handhavande. Runtomsikten genom de stora glaspartierna är i kontrast mot den XC60 jag körde till detta hemliga möte med XC90. Det känns som rätt väg att gå Volvo! Sidobackspeglarna är stora och står på egen fot ute på dörrarna, som på en Porsche 911. Ger bra sikt snett framåt och bättre aerodynamik. En Volvofiness är den ramlösa inre backspegeln som idémässigt hämtats från V40-modellen.
Vi skiftar förare till toppchefen Peter Mertens, som laddar på rejält runt den 1,3 mil långa testslingan. På rakorna når vi 210 km/h och Mertens drar sig inte för att vänta med att bromsa innan den skarpa högerkurvan i slutet av flygrakan. Han skrattar och säger "igår var jag den enda som åkte av i snövallen". Fadäsen är inget som märks när vi fortsätter testslingorna runt. Mertens är stolt över XC90 och säker på att produkten är bland de bästa i klassen när det kommer till köruppträdande. Det finns gott om isbark på asfalten runt testbanan, med möjlighet att testa my-split. Hårda inbromsningar med vänster hjulpar på barmark och höger hjulpar på is visar upp balanserade chassiegenskaper. Ett improviserat undanmanövertest – i 150 km/h! – sker galant. Styrningen och bakvagnen hanterar de plötsliga lastväxlingarna väl.
Komforten är fin i den rymliga kupén. Takhöjden är slösande och de nya framstolarna med tunn skalstolsdesign tar lite utrymme i anspråk. Ljudkomforten är tyst, men bakvagnen slår hårt genom chassit när vi korsar isbarken. Fortfarande pågår sluttrimning och kalibrering. Enligt Mertens får en bilutvecklare aldrig vara helt nöjd, det finns alltid saker som går att justera och ändra.
– Elektrifiering är ett måste, säger Mertens när han fullgasaccelerar med nya XC90 T6 AWD. T6-motorn låter bra när jag sitter i det rymliga baksätet. Här har ljud-tuningsgruppen gjort ett bra jobb.
Ingen av testbilarna för dagen har laddhybridteknik men detta kommer att vara det som gäller, både för miljö- och fartprestanda. Snabbaste XC90 T8 AWD ska enligt uppgift vara snabb som konkurrenternas V8-lösningar.
Jag passar på att köra ett referensvarv i en V40 Cross Country T5 AWD på samma testslinga. Fartupplevelsen är givetvis annorlunda betydligt närmare asfalten, men ljudkomforten är faktiskt bullrigare och den tuffa isbarken gör sig minst lika påmind i den mindre V40-bilen.
FUNKTION
Byggkvaliteten är genomgående hög även om det fortfarande många detaljer som är på tidig nivå. Rå finish på plastpaneler och olika ytstruktur får man bortse ifrån så här tidigt i processen. Helhetsintrycket är överraskande positivt, det mesta sitter på plats utan det annars så vanliga knirr- och knarrandet som är standard i förserietillverkade bilar.
Baksätet vinklas ner och framåt i en handvändning. Givetvis är insteget lite bökigt för en vuxen, men väl på plats får jag (185 cm) faktiskt plats när fram-, bak- och tredjesäte är i position för mig själv. Innebär att sju vuxna får plats i nya XC90.
Bakluckan är inte längre tvådelad, nu hänger hela luckan ihop i ett.
– Designmässigt blir detta en snyggare lösning och mindre komplicerad lösning, säger Håkan Ivarsson.
Personligen saknar jag möjligheten att sätta mig på nerfällbar bakläm som inte smutsas ner.
Jämfört med dagens – snart pensionsfärdiga – XC90-modell är intrycken bakom ratten diametralt olika. "In command"-körställningen som finns hos nya generationen har ersatt den tidigare nästan minibussliknande körställningen. Ett par testvarv på sjöisen sida vid sida med nuvarande och kommande generation XC90 visar att den nya förarplatsen ger en mer avslappnande körställning med en mer inbyggd känsla i ratt, reglage och instrument.
Instrumentbrädan har en lugn och återhållen design, väldigt lik konceptbilarnas, där den centralt placerade HMI-skärmen dominerar. De få handreglagen placerade på mittkonsolstunneln har vackert facetterat mönster. Bilen startas med separat skruvratt som sitter invid det stubbiga växelspaken. Orsaken till att det är en vridfunktion och inte tryckknapp är att ett barn inte ska kunna starta bilen på egen hand. En ytterligare barnhjälp är att avstängningsfunktionen för krockkudden på passagerarplats nu manövreras med ett spisvredsliknande reglage vid passagerardörrsidan.
FRAMTID
Nya Volvo XC90 är början på "ett helt nytt Volvo" produktmässigt. Nuvarande S80, som debuterade 2006, ersätts med en linjeskön sedan S90 och nuvarande V70 blir större och rymligare V90. Båda kommer 2016.
Baserad på SPA-tekniken kommer 60-modellprogrammet även den innehålla sedan (S), kombi (V) och crossovers (XC). Nästa generation XC60 blir först ut, beräknas rulla ut 2018.
Minsta Volvo V40 får en ersättare 2018-19 och blir en samproduktion med ägaren Geely. Utvecklad i Göteborg följer den modellprogrammet med S/V/XC-versioner.
Lösningen med tre modellstorlekar i tre karosser ska göra det enklare för potentiella Volvokunder globalt. Tidigare har det varit svårt att se en helhetslinje i modellportföljen, anser Volvo själva. Lägg till möjligheten att vidareutveckla vissa 40-, 60- och 90-modeller och man kan få upp till 12-16 egna modeller. Exempelvis en vacker coupé i 90-storlek och förstås de populära Cross Country-versionerna av V-kombimodellerna
3 frågor...
... till Peter Mertens, chef för Volvos Forskning och Utveckling.
Ni kommer inte att göra någon skillnad på elektrifierade bilar och diesel-/bensindrivna, varför?
– Vi tror att framtidens kundkrav inte innebär att man nödvändningsvis måste skylta med sin miljövänliga status. Det kommer i stället naturligt. Personligen förstår jag inte varför en elbil måste se ful ut.
Volvo bygger upp en modellportfölj som omfattar nio grundmodeller. Innebär detta att en sportcoupé eller cabriolet är uteslutet?
– Jag vill ha en känsloprodukt, genom att utnyttja vår modellmatris tredimensionellt kan vi åstadkomma fler, mer känslosamma produkter. Ökar lönsamheten, kan detta bli verklighet. Tro mig. Men vi kommer inte kunna ha råd att ha ett 40-tal modeller som flera av våra konkurrenter.
Vad blir Volvos framtida konkurrensverktyg?
– Snabbhet och perfektion i utvecklingsskedet. Framtiden innebär att livslängden för en bilmodell minskar från sju till fyra år. I nuläget tar det oss 40-50 månader att ta fram en bil. Detta ska ner till 30 månader, men vårt mål är 20 månader!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se