Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Nyheter i Toyota RAV4-fallet: Uppdateringen kommer nu

Det har gått drygt ett halvår sedan vi testade och godkände uppdaterade Toyota RAV4 i älgtestet. Men förändringarna av VSC-antisladdsystemet som gav bilen det godkända beteendet – vad har hänt med dem? Toyota ger nu raka besked.

Toyota RAV4 underkändes i älgtestet, flera gånger om under 2019. I början av 2020 meddelade Toyota att de hade åtgärdat problemet och vi åkte till Spanien för vidare tester. Resultatet var tydligt, RAV4 klarade godkänt genom bättre arbetande antisladdsystem. Men reaktioner från svenska kunder som kommit oss till kännedom indikerar att ingenting verkar hända hos Toyotas verkstäder. Inga uppdateringar är utförda och informationen har varit ytterst bristfällig. Därför har vi nu ställt Toyota mot väggen – och fått positiva svar.

Uppdateringen är nu införd i produktion av RAV4 för den europeiska marknaden och förhoppningen är att redan levererade bilar ska kunna åtgärdas hos Toyotas verkstäder med start under oktober månad. Men för dig som är Toyota RAV4-ägare, kom ihåg – detta är ingen obligatorisk åtgärd. Du som RAV4-ägare måste själv begära VSC-uppdateringen i samband med service.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=280268&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Så här (filmen ovan) såg det ut när vi testade Toyota RAV4 Hybrid i fjol. Den gick uselt genom det så kallade älgtestet som simulerar en undanmanöver där man som förare plötsligt tvingas väja för någonting, exempelvis en älg, ett barn eller ett annan fordon.

Den här resan började på ett av våra testområden för ungefär 18 månader sedan. Den då nyintroducerade femte generationen av Toyota RAV4 visade tidigt upp problem genom konbanan och resultatet var tydligt – RAV4 klarade inte gränsen för godkänt genom älgtestet som då var satt till 70 km/h. Beteendet var obalanserat med på gränsen till extrem styrrespons vilket gav negativa följdeffekter då antisladdsystemet (ESP), som heter VSC på Toyota-språk, inte arbetade tillräckligt aktivt.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=316945&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Så här (filmen ovan) såg det ut när vi testade Toyota RAV4 Hybrid tidigare i år, ett exemplar av modellen med den uppdaterade versionen av VSC-antisladdsystemet. Bilen gick genom älgtestet med godkänt resultat.

Under sommaren som följde körde vi fler tester för att stärka testresultatet, vilket också skedde. Vi kommunicerade resultaten tillbaka till Toyota, vilket vi varit tydliga att rapportera om.

Foto: Privat

Tomas Liberg, Sollentuna

Ägare till Toyota RAV4 Hybrid 2019

Tomas Liberg från Sollentuna strax norr om Stockholm beställde sin RAV4 generation 5 i april 2019 med förväntad leverans oktober-november samma år. Efter att Tomas läst våra testrapporter, där RAV4 underkändes i älgtestet i september samma år, blev han tveksam till att fullfölja köpet men valde att ändå hämta ut bilen i november 2019.

– När ni skrev angående detta och att Toyota åtgärdar dessa problem (december 2019, reds anm), det var oerhört glädjande för mig.

Hur ser du på Toyotas sätt att sköta kommunikationen med er bilägare?

– Jag blev så irriterad över att ingenting hände, det har inte funnits någon proaktivitet i Toyotas sätt att arbeta i frågan i Sverige, säger Tomas Liberg, som blev frustrerad över tystnaden från Europeiska Motors sida.

I samband med service på Toyota-verkstad i början av september i år ställde Tomas frågorna igen om när åtgärdes kan komma att ske.

– Jag pratade med både säljare och servicepersonal, men ingen hade några besked att ge angående när detta kunde tänkas åtgärdas, avslutar Tomas Liberg som lägger till att han för övrigt har varit en oerhört nöjd Toyota-ägare sedan 2004.

Toyota reagerade genom att modifiera antisladdsystemets sätt att arbeta, men hösten och därmed vädrets makter gjorde testverksamheten allt svårare att bedriva. Det slutade med att vi fick lämna vår svenska asfalt hemma och flyga ner till Spanien i januari 2020 för vad som kom att bli det slutgiltiga testet.

I depån på racerbanan Monteblanco utanför Sevilla testade Ruben Börjesson och undertecknad den uppdaterade RAV4-versionen, med godkänt resultat. Allt gott kan tyckas, men reaktionen från Toyota var inte logisk. Så här skrev vi i rapporten från Spanien:

”Toyota lämnar märkligt nog inget tydligt och entydigt svar om och när dessa förändringar av antisladdsystemet kommer att nå produktion. Just nu är svaret att det modifierade antisladdsystemet kommer att göras tillgängliga från någon gång under kvartal två (2020, reds anm). Kanske i slutet av april eller i maj. Men i dagsläget är ingen återkallelse och åtgärd av redan levererade bilar planerad och det är inte heller så att den nya programvaran till antisladdsystemet kommer att laddas in i bilen vid normal service. Nej, det är upp till dig som kund att specifikt fråga efter uppdateringen och kräva den.”

Det sistnämnda kvarstår alltså, men positivt är att Toyota nu ger raka besked om vad som händer och framförallt när. Så om du är ägare till en Toyota RAV4 generation fem, se till att kräva den uppdaterade versionen av VSC-antisladdsystemet nästa gång som din bil är inne på Toyota-verkstaden.

Frågor till Erik Gustafsson

Informationschef Toyota Sverige

De förändringar på VSC-antisladdsystemet som Toyota annonserade i samband med att Teknikens Värld testade om Toyota RAV4 Hybrid, med godkänt resultat, har ännu inte nått ut till berörda svenska kunder. Vad händer i frågan?

– Den uppdaterade VSC-mjukvaran är implementerad i produktion av RAV4 Hybrid för den europeiska marknaden sedan augusti 2020 och mjukvaran för att uppdatera redan levererade bilar är i sitt sista stadie innan den blir tillgänglig för uppdatering på verkstad.

När kommer dessa nyproducerade och uppdaterade bilar att nå den svenska marknaden, när sker första leverans?

– RAV4 Hybrid modellår 2021, som tillverkas från och med augusti månad, når den svenska marknaden i oktober.

Fler av era kunder har hört av sig till Teknikens Värld med samma information. Att varken säljare eller servicepersonal hos Toyota har några besked att ge när VSC-problemet kan åtgärdas. Vad har Toyota Sverige att säga till era kunder i frågan?

– Då mjukvaran är något försenad har våra återförsäljare och verkstäder inte kunnat ge ett exakt datum till kunder som frågat, men Toyota Sverige väntas få den nya VSC-mjukvaran inom kort och kommer erbjuda den till verkstäder så snart som möjligt.

När kommer redan byggda bilar att kunna åtgärdas via Toyota serviceverkstäder?

– Toyota Sverige väntas få mjukvaran inom snar framtid och, beroende på respektive verkstads kapacitet, kunna börja uppdatera bilar under oktober månad för de kunder som önskar.