Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Nyöppnade Sundsvallsbron är under attack – från rostbakterier

I december invigdes ståtliga Sundsvallsbron som numera leder trafiken över Sundsvallsfjärden. Nu, knappt tre månader senare, har det uppdagats att bron är under attack. Inte av främmande ubåtar utan av bakterier.

Teknikens Världs testkaravan bestående av Audi A4 Allroad, Opel Insignia Country Tourer, Seat Leon X-Perience och Skoda Octavia Scout var första bilarna att rulla över nybyggda Sundsvallsbron (det testet kan du läsa här).

Då kunde vi knappast föreställa oss att bron som sträcker sig så fint över Sundsvallsfjärden skulle attackeras av små bakterier bara knappt tre månader senare. Men så är det.

Vid en kontrollbesiktning av bron i veckan har Trafikverkets experter upptäckt rostangrepp på de så kallade brostöden på 15 meters djup. Det som förvånar är rostangreppens omfattning och att de orsakats av en mycket ovanlig järnbakterie vid namn Gallionella.

Frågan är hur bakterien har hamnat i vattnet i fjärden. Experterna har en teori om att orenat avloppsvatten kan vara boven i dramat, men det är inte fastställt.

Trafikverket kommer att vidta åtgärder för att få bukt på rostangreppen, åtgärder som kommer att påbörjas först nästa år. Vilken typ av åtgärd som är aktuell vet man inte i dagsläget, men målning är en metod som experterna nämner för Sundsvalls Tidning.

Dessa fyra bilar ingick inte bara i Teknikens Värld 4x4-kombitest utan var också första bilarna som körde över Sundsvallsbron. Foto: Patrik Lindgren