Det sexhjuliga fordonet kan klippa gräs och klättra över vägräcken. Ska kunna ersätta upp till tio arbetsfordon.
Det sexhjuliga fordonet kan klippa gräs och klättra över vägräcken. Ska kunna ersätta upp till tio arbetsfordon. Foto: Youtube

Nytt arbetsfordon för bättre framfart på vägarna

Ett nytt slags fordon från det svenska företaget EMTW ska råda bukt på köerna som bildas vid klippning av gräs längs motorvägar och landsvägar. Den ska gå på utsidan av räcket i stället för i vägrenen.

Fordonet heter MTW och är en sexhjuling som kan ”lyfta på fötterna”. Varje hjul kan individuellt justeras höjdmässigt så att fordonet kan stå i nivå – ”rakt” – även om det befinner sig i ett dike. Eftersom tanken är att det ska klippa på rätt sida av vägräcket, det vill säga på utsidan av det, behövs den typen av flexibilitet då det ofta är dike på utsidan av motorvägar och landsvägar. Den kan också klättra över räcken själv, så det behövs inga extra apparater för det.

Det kan låta osäkert eller läskigt, men för arbetaren blir det säkrare i och med att denne inte behöver köra i vägrenen där andra bilar kör i hög hastighet. Och det bildas heller inga köer på motorvägen, något som ofta leder till olyckor. En annan fördel, kanske den viktigaste enligt företaget själva, är att det blir billigare att klippa gräset.

https://youtu.be/ccuP55HjVHg

Traditionellt krävs, förutom själva traktorn som klipper gräset, tre TMA-fordon som bland annat varnar för långsamtgående fordon och att arbete pågår. Man ska även kunna montera olika typer av klippare och andra verktyg på maskinen, vilket innebär att man bara behöver ett fordon för flera ändamål.

Dessutom ska det vara kostnadseffektivt på så vis att medelhastigheten för fordonet är högre än dagens traktorer och dessutom har maskinen större klippbredd. I EMTW:s kalkyl har de beräknat att traditionell gräsklippning vid motor- och landsvägar kostar 256 kronor per kvadratkilometer. Om man i stället byter till en så kallad MTW sparar man nästan 200 kronor per kvadratkilometer och kostnaden blir i stället 67 kronor.