Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Prior Design

Nytt bodykit till Audi Coupé

Nu tror du att vi har tappat det helt, att vi har rymt tillbaka till 1990-talet.

Men det har vi faktiskt inte. Vi är vid våra sinnens fulla bruk, som alltid. Visserligen finns det en hel del bilar från 1990-talet vi gärna tittar tillbaka på titt som tätt, exempelvis Audi Coupé B3 (1988-1996), men denna tillbakablick kom till oss när vi var helt oförberedda.

Foto: Prior Design

Tyska Prior Design har nämligen, tillsammans med externa partners, tagit fram ett bodykit till Audi Coupé av nämnda generation, 24 år efter modellens nedläggning. Bodykitet, som passar alla modellversioner och inte bara S2:an, började säljas i söndags och är redan slutsålt. Det ska nämligen bara tillverkas i 40 exemplar (siffran är inte tagen ur luften, den motsvarar quattro-fyrhjulsdriftens 40 år på marknaden). Motsvarande 61 200 kronor kostar det att få sin Audi Coupé att se ut som på bilderna här. Leveranserna påbörjas i slutet av innevarande år.

Foto: Prior Design

Prior Designs bodykit är en tydlig vink till 1980-talet och då framför allt Audi quattro och i synnerhet Audi Sport quattro. Luftintagen i huvens framkant är inspirerade av hur det såg ut på sistnämnda bil (ett tilltag Audi har börjat med igen på flertalet modeller).
De ordentligt utlagda skärmarna påminner mest om Audis framgångsrika Grupp B-rallybilar från 1980-talet.

Foto: Prior Design

Audi Coupé B3 kom alltså 1988 och baserades på den samtida Audi 80 (generation B3) som kom två år tidigare. Vissa kallar modellen för Audi 80 Coupé, men det är fel. Modellen skulle stå på egna ben.
Audi Coupé fanns med flertalet olika fyr-, fem och sexcylindriga motorer på 2,0, 2,2, 2,3, 2,6 och 2,8 liter.
Häftigast var förstås S2:an med quattro-fyrhjulsdrift och sin 2,2-liters raka femma på först 220 hästkrafter och senare, efter uppdateringen sent 1992, på 230 hästkrafter. 0-100 km/h gick på 5,9 sekunder och toppfarten var 248 km/h, fina siffror på den tiden.

Foto: Prior Design

Inte sällan modifierades och trimmades S2:orna. Genom att chippa bilen plus några andra smärre förändringar kom man ganska enkelt upp mot 350 hästkrafter, men det finns S2:or som har 700-800 hästkrafter, då har det dock bytts ut betydligt fler grejer, även om mycket i originalmotorn sägs palla sådana effektsiffror.

Audi RS2 Avant. Foto: Mattias Rabe

Tyvärr kom det aldrig en RS2 Coupé, i stället blev det en RS2 Avant – en modell som i dag är en ikon. Den baserades på kombiversionen av Audi 80 generation B4, som i grunden var en B3, samt med en hel del teknik plockad från just S2. Porsche var med vid utvecklingen av RS2 Avant.
Det är också en av anledningarna, att det aldrig blev en RS2 Coupé, till att Prior Design erbjuder det bodykit vi ser här. De vill ge S2:an sitt rätta yttre.