Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nytt från Victor Muller: Spyker C8 Preliator

Spyker visar C8 Ailerons efterträdare på bilsalongen i Genéve. Den heter C8 Preliator och får 525 hästkrafter som ger en toppfart på 323 km/h.

Den nederländska biltillverkaren Spyker lever vidare. På bilsalongen i Genève visar de upp sin senaste kreation – C8 Preliator. Precis som företrädaren C8 Aileron från 2009 är den nya bilen bestyckad med Audis 4,2 liter stora V8. Motorn är kompressormatad och har 525 hästkrafter. Det, tillsammans med en vikt på 1 305 kilo, gör att bilen accelererar från 0-100 km/h på 3,7 sekunder. Toppfarten anges till 323 km/h. Sexväxlad manuell växellåda är standard, sexstegs automat är tillval.

Spyker är kända för sin excentriska design och vackra, påkostade interiörer. Nya C8 Preliator är inget undantag – invändigt har den synliga länkage till växellådan, knappar och spakar i borstad aluminium och klädsel i handsytt läder. Exteriören är liksom resten av bilen baserad på föregående modell, men har ändrats och förnyats på ett flertal punkter.

Endast 50 stycken C8 Preliator kommer att byggas, och priserna startar på drygt 3,6 miljoner kronor.

Spyker med Victor Müller i spetsen har en brokig historia. Efter fiaskot med Saab-affären begärdes företaget i konkurs i december 2014. Men Victor Muller lyckades få konkursbeslutet upphävt i januari 2015, och företaget meddelade att de kommer att fortsätta tillverka sportbilar. Senare under året gick företaget samman med det amerikanska företaget Volta Volaré, som tillverkar elektriska flygplan. I framtiden planerar Spyker att börja tillverka elbilar tillsammans med den nya samarbetspartnern.