Pisksnärtskada whiplashskada

Nytt hopp för pisksnärtskadade

30000 pisksnärtskador anmäls varje år. 70 procent av dem på grund av bilolyckor. Men det är inte alltid lätt att kunna påvisa att man råkat ut för en pisksnärtskada. En ny svensk metod har nu tagits fram för att lättare skaffa bildbevis på man lider av denna typ av skada.

Att prata om pisksnärtskada, eller whiplashskada, kan i vissa – även oväntade – sammanhang mötas med skepticism.

 ”Hahaha, pisksnärtskada... det finns inget sådant, du ska inte tro på allt du läser”, sa de till mig för ett par år sedan på ett stort, erkänt sjukhus i Sverige.

 Att påvisa att man lider av en pisksnärtskada har aldrig varit lätt då ingenting syns på röntgen. Svensk forskning på området har nu resulterat i en ny metod som sägs kunna ge bildbevis på att man lider av smärtor till följd av en pisksnärtskada.

 – Vi har äntligen utvecklat en metod för att göra smittade områden synliga, säger forskaren Torsten Gordh, chef för Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till TT.

 Torsten Gordh menar att det under många år har varit ett problem att många pisksnärtpatienter möts av misstro och att det i sin tur komplicerar behandlingen.

 Med hjälp av en spårvätska, deprenyl, som sprutas in i kroppen frigörs energi som blir synlig i inflammerade vävnader. Ju mer ont det gör, desto högre energi tydliggörs av spårvätskan när man undersöker patienten med en så kallad PET-kamera.

 På så vis kan läkare lättare se var smärtan uppstår och därmed ställa bättre diagnoser med effektivare behandling som motverkan.

 – I dag är det svårt att behandla eftersom det är hur mycket som helst i nacken som kan skadas. Det är som att slå en yxa i en dator, säger Hans Westergren, smärtläkare vid Lunds universitetssjukhus och arrangör av den internationella kongress om pisksnärtskador som just nu äger rum i Lund och som har samlat expertis inom området från hela världen.

 – Med hjälp av vår metod finns chans att hitta flera behandlingsmetoder och få fram bättre läkemedel, säger Torsten Gordh.

 En annan positiv aspekt på det hela kan också vara pisksnärtskadades ständiga kamp mot till exempel Försäkringskassan, en kamp som förmodligen kan underlättas då det går att skaffa bevis på att man verkligen lider av pisksnärtskada som kan uttrycka sig på många olika sätt.

 Sedan 2008 testar Euro NCAP pisksnärtskyddet i alla bilar som genomgår deras krocktest. De tre bilar som fått bäst betyg är Opel Astra, Ford C-Max och Ford Grand C-Max, alla av senaste generation. Strax bakom ligger bland annat Volvo V60 medan nya Saab 9-5 har fått ett något lägre betyg, men dock inom ramarna för att klassas som godkänt.