Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För att få köra en Koenigsegg Gemera i Australien krävs det en ny typ av körkort.För att få köra en Koenigsegg Gemera i Australien krävs det en ny typ av körkort.För att få köra en Koenigsegg Gemera i Australien krävs det en ny typ av körkort.
1 AV 2
Prestandabilar, sportbilar, supersportbilar... bara en kan vara bäst
2 AV 2
För att få köra en Koenigsegg Gemera i Australien krävs det en ny typ av körkort.

Nytt körkort krävs för de häftigaste sportbilarna

270 förare av sportbilar och supersportbilar i Australien kommer att behöva ett nytt körkort från och med 1 december nästa år.

För att få det nya körkortet behöver förarna ta en internetkurs speciellt framtagen för förare till snabba sportbilar.

Det är för att öka säkerheten på vägarna som regeringen i Australien inför det nya körkortet för alla som äger en sportbil eller en så kallad supercar. Kursen kommer att lära ut risktagande, användandet av förarassistanssystem och säkerhet för högprestandabilar.

Gränsen för vad som räknas som en högprestandabil är ett vikt-effektförhållande på 267 kW per 1 000 kg, eller cirka 363 hästkrafter per 1 000 kg bil.

Det är South Australias regering som är drivande i förslaget och de ämnar gå längre än till bara krav på nytt körkort. För att se till att förarna håller sig på vägen vill regeringen ta bort möjligheten att stänga av viktiga assistanssystem.

Bland annat ska låsningsfria bromsar, nödbromsassistans, antisladdsystem och stabilitetssystem hela tiden vara påslaget på bilarna. Om det upptäcks att förarna använt sportläget inom områden med bebyggelse och människor och sedan orsakar en olycka kan de åtalas för vårdslöshet i trafik.

Regeringen menar att med de här åtgärderna ska det fortfarande vara möjligt att köra supersnabba bilar utan att äventyra säkerheten på vägarna.

Förslaget har diskuterats en tid i Australien och då även vad den speciella utbildningen ska innehålla.