Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: If Skadeförsäkring

Nytt krav i mörkret: Gångtrafikanter ska ha reflex

Svenska bilförare ser dåligt när det är mörkt och en stor majoritet vill ha en ny lag som tvingar gångtrafikanter att bära reflex. Det visar en undersökning bland bilister som Bilprovningen och Synoptik genomfört.

Undersökningen kallas Synbesiktningen där främst bilförares syn kontrolleras bland ett urval av de 6,5 miljoner som har körkort för personbil. I år svarade över 2 000 personer på ett antal attitydfrågor och drygt 1 500 personer testade sin syn under kampanjen.

Resultatet visade att 700 000 bilister kör bil med olaglig synskärpa, det vill säga en syn som blir oskarp på en meters avstånd, strax efter bilrutan.

Över 65 procent av bilisterna svarade att de tyckte att det var svårt att se bra vid mörkerkörning. Hela 87 procent, nästan nio av tio bilister i undersökningen, ville se ett lagkrav på gångtrafikanter att bära reflex i mörkret. Därmed skulle gångtrafikanterna ha samma krav på sig som cyklister.

I en tidigare undersökning som M Sverige – tidigare Motormännen – genomfört svarade åtta procent att de använder reflex i trafiken.

– För att vi ska få en säkrare trafikmiljö handlar det både om att se och synas. Att endast åtta procent väljer att ta på sig reflexer när man är ute och går i mörker visar på ett stort problem. Svenska bilister bekräftar det genom att 9 av 10 vill se lagkrav för reflex vid mörker för gångtrafikanter, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen, i ett pressmeddelande.

Av bilförarna som deltog i undersökningen ansåg fyra procent att de hade för dålig syn men synundersökningen visade att hela 11 procent hade så dålig syn att de inte fått ta körkort.

– Alla ser sämre i mörker, men det blir ännu svårare att se för bilister som redan från början har ett synfel. Om man dessutom möter gångtrafikanter utan reflexer kan det bli en livsfarlig situation. Därför är det viktigt att påminna både om vikten av att göra regelbundna syntester för bilister, och att bära reflexer när man är ute och går i trafiken, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik, i ett pressmeddelande.

Övertron på sin syn visar sig också i svaren på frågan om föraren anser sig ha tillräckligt bra syn för att köra säkert. Där svarade 93 procent av männen och 86 procent av kvinnorna ja.

Det finns också ett stort stöd för att lagstadga om synkontroll när körkortet ska förnyas, hela 90 procent tyckte att det var ett bra förslag.

Synbesiktningen är Sveriges största syntest av bilförare och genomförs av Synoptik och Bilprovningen över hela landet. Kampanjen har under elva år resulterat i 26 000 synundersökningar.