Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080204-bmw-nytt-märke
080204-bmw-nytt-märke
080204-bmw-nytt-märke
080204-bmw-nytt-märke

Nytt mini-märke från BMW

BMW planerar att lansera ett nytt märke för små bilar byggda för stadstrafik. En ny insiderkälla bekräftar att BMW har långt gångna planer på en rad nya småbilar som kan gå under det klassiska namnet Isetta.

Det är i sig ingen nyhet att BMW planerar att lansera ett antal helt nya bilar i småbilsklassen. Nyheten ligger i att Autoexpress har fått tag på en källa inom BMW som bekräftar uppgifterna. Den anonyma källan säger till den brittiska tidningen att bilarna kommer att vara byggda främst för innerstadstrafik, men att de ändå ska ha den så kallade BMW-exklusiviteten. De nya bilarna kommer att hamna i storleksklassen under Mini och ska gå under ett eget, unikt namn.

I likhet med Mini kommer de nya bilarna förmodligen att ta hjälp av ett historiskt namn. Det har spekulerats i att Isetta är det troligaste samlingsnamnet för bilarna. Även Triumph har kommit på tal och skulle säkerligen passa mycket bra. I motsats till tidigare spekulationer säger källan att bilarna inte kommer att använda någon hybridteknik. Istället ska bilarna drivas av små bensin- och dieselmotorer påhejade av turboaggregat. Eftersom bilarna uppges bli inte längre än 3,75 meter kommer det inte krävas några större motorer. Uppdraget att producera bilarna förväntas ges till någon av de europeiska bilbyggarna, till exempel Magna Steyr.

BMW är i stort behov av en uppsättning små och bränslesnåla bilar inom familjen. De framtida EU-kraven om sänkta koldioxidutsläpp från Europas biltillverkare sätter hård press. En linje med små och miljövänliga bilar skulle sänka BMW-gruppens genomsnittliga utsläpp och således ge plats även för de motorstarkare bilarna.