Nytt misstänkt fusk i Audi A6 – produktionen stoppad

Tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt har uppmärksammat en mjukvara i Audi A6 och A7 V6 TDI som misstänks manipulera AdBlue-tillförseln på ett olagligt sätt.

En hittills okänd mjukvara som manipulerar utsläppen hos Audi A6 och A7 generation C7 (som i A6:s fall fortfarande tillverkas) med V6 TDI-dieselmotorn på 272 hästkrafter har upptäckts. Det är oklart vem som har hittat mjukvaran. Audi själva uttrycker det som att det är de som har hittat avvikelser i en styrprogramvara, men det är tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, som uppmärksammar problemet och enligt deras rapport rör det sig om 30 000 bilar i Tyskland samt 30 000 bilar i utlandet som sannolikt kommer att återkallas.

Enligt Der Spiegel, som var först med att rapportera om de nya uppgifterna, har Audi stoppat produktionen av A6 med nämnda motor. En talesperson för Audi säger i tidningen följande:

”Dieselkrisen är inte över för Audi. Några återkallelser ska inte ses som en följd av passivitet, utan tvärtom till följd av konsekvent utbildning.”

Audi A7 Sportback av föregående generation (C7) berörs också.

Mjukvaran som misstänks vara olaglig påverkar avgasreningen genom att minska tillförseln av AdBlue under de 240 sista milen innan påfyllning. Detta för att bilen ska kunna köras till det är dags för nästa service då AdBlue-påfyllning görs och föraren inte behöver oroa sig för att AdBlue-vätskan ska ta slut och därmed inte kunna starta bilen.

Med felaktig mängd AdBlue-tillförsel fungerar inte avgasreningen i SCR-katalysatorn korrekt och de lagstadgade kraven för utsläpp uppnås sannolikt inte.

I samråd med olika tillsynsmyndigheter, främst KBA, kommer Audi att tillhandahålla en programvaruuppdatering. Berörda bilägare kommer att informeras.

Det är inte första gången som en biltillverkare har ertappats med mixtrande av AdBlue-tillförseln, bland annat upptäcktes Volkswagen göra det i Touareg V6 TDI som i grunden har samma motor som den Audi-dieselmotor som nu granskas.