Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Citroën C5 Aircross finns nu med mildhybridsystem.Citroën C5 Aircross finns nu med mildhybridsystem.Citroën C5 Aircross finns nu med mildhybridsystem.
1 AV 2
Peugeots nya mellanklassare är lite ambivalent
2 AV 2
Citroën C5 Aircross finns nu med mildhybridsystem.
Foto: Adrien Cortesi / Citroën

Nytt motoralternativ till Citroën C5 Aircross

Citroën släpper ett nytt motoralternativ till C5 Aircross, med tilläggsnamnet Hybrid 136. Det handlar om 48-volts mildhybridteknik.

Förra året uppdaterades Citroën C5 Aircross. Nu presenteras en ny motor som ytterligare alternativ för modellen. Det handlar om 48-voltsteknik i kombination med en bensinmotor på 136 hästkrafter, kopplat till en ny så kallad ë-DCS6-växellåda med en elmotor på 21 kilowatt.

Med det nya motoralternativet släpper C5 Aircross ut 15 procent mindre koldioxid jämfört med motsvarande bensinmotor utan hybridteknik. 

Hybridtekniken är baserad på en ny generation 1,2-liters PureTech-bensinmotor som är anpassad för hybridisering. Den har tre cylindrar och är på 1 199 cm3. 136 hästkrafter, som sagt, vid 5 500 rpm och vridmoment på 230 Nm vid 1 750 rpm. Den har också turbo och kamkedja.

Citroën C5 Aircross.Citroën C5 Aircross.Citroën C5 Aircross.
Modellversionen har en så kallad ë-DCS6-växellåda.Modellversionen har en så kallad ë-DCS6-växellåda.Modellversionen har en så kallad ë-DCS6-växellåda.
Bensinmotor på 136 hästkrafter.Bensinmotor på 136 hästkrafter.Bensinmotor på 136 hästkrafter.
1 AV 3
Citroën C5 Aircross.
Foto: Adrien Cortesi / Citroën
2 AV 3
Modellversionen har en så kallad ë-DCS6-växellåda.
Foto: Adrien Cortesi / Citroën
3 AV 3
Bensinmotor på 136 hästkrafter.
Foto: Adrien Cortesi / Citroën

48-voltsystemet innebär att bilen kan köras på enbart el en kort stund i låg hastighet samt att bensinmotorn får hjälp vid start. När man bromsar laddas batteriet upp. Batteriet ska inte stjäla plats i bilen.

Hybrid 136 kompletterar C5 Aircross befintliga elektrifierade modellserie som inkluderar laddhybriderna Hybrid 180 och Hybrid 225. Endast den sistnämnda av laddhybridversionerna finns i Sverige däremot.

Det presenteras inget exakt pris, men i pressmeddelandet skriver Citroën att priset ska vara ”nära den dieseldrivna modellversionen”. Den kostar från 394 990 kronor.