Foto: FCA

Nytt och gammalt i Jeeps påsk-värsting

Påsk är en dubbel högtid för Jeep-entusiaster med festival i Utah. Tillverkaren själv dyker upp med fler byggen, M-715 Five-Quarter lär sno showen. 

Moab Easter Jeep Safari är en festival med anor där Jeep-entusiaster under påskhelgen träffas i staden Moab som ligger i södra delen av Grand County. Ett event hett även för tillverkaren som brukar dyka upp med flera galna byggen man skapat tillsammans med Mopar-divsionen. Detta års evenemang är ingen undantag – sex bilar står klara för helgen.

På redaktionen dras blickarna genast till ”Jeep M-715 Five-Quarter” som du ser på bilderna här. En bil baserad på en 1968-års M-715 Gladiator för militärbruk, givetvis fyrhjulsdriven samt kryddad med både nytt och gammalt.

Foto: FCA

I fronten har kolfiber ersatt den gamla plåten och flaket utgörs av en perforerad aluminiumkonstruktion kompletterad med transparent bakparti samt med klassiska träribbor på golvet. Störtbåge är en nödvändighet i det vilda och skydd för solen får man av en sufflett.

Ljuskällorna är av modernt Xenon- och LED-snitt, baktill är de smakfullt monterade i de små originalkåporna. Originaltrösklarna är utbytta mot grövre doningar och framtill ses en modifierad stötfångare från nya Gladiator Rubicon – en bil vi har provkört och som du kan läsa om här.

Foto: FCA

Undertill har det hänt än mer. Inte bara bladfjädrarna har fått åka, faktum är att hela chassit har moderniserats för att få plats med en framaxel av typen Dynatrac Pro-rock 60 och en dito baktill av typen Dynatrac Pro-rock 80. Fälgarna mäter 20 tum och hjulen hela 40 tum.

Invändigt har nya stolar monterats men befriats från nackskydd för bästa bakåtsikt. Instrumentbräda och dörrsidor är prydda med aluminium. Växelspaken är golvmonterad.

Under huven då? Där finns en V8 (vad annars?) på 6,2 liter som i kombination med en gammal kompressor av typen 8-71 ger 700 hästkrafter.

Foto: FCA

Vidare har Jeep med sig bilarna Wayout (en äventyrs-Gladiator med tält – på bilden ovan), Flatbill (med två crosshojar på flaket), J6 (klassisk hållning i ny tappning), JT Scrambler (strajpat 1970-talsbygge) och Gladiator Gravity (öppen klättrare). Bilarna ser du i galleriet nedan.