Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nytt Saab-museum på gång – i South Dakota

Titta på Saab-bilar, åk med i Saab-bilar och hyr Saab-bilar. Om två år öppnar ett helt nytt Saab-museum – i South Dakota USA. Fokus ligger på att få uppleva det svenska märket.

https://youtu.be/Mum-xf_VSEA

Det är det amerikanska motormagasinet 

Hemmings som rapporterar om planerna på det nya museet.

The Saab Heritage Car Museum som det nya Saab-museet heter ligger i Sturgis i South Dakota och ska öppna inom två år. Museet ligger inhyst i en 3 500 kvadratmeter stor byggnad som är uppdelad i två delar: 2 200 kvadratmeter är avsett för museidelen, resten ska bli en verkstad för att restaurera bilar.

Verksamheten drivs helt ideellt av två Saab-samlare, Tom och Patti Donney, och de hoppas kunna visa upp fler än 80 bilar från sin egna samling. De äger allt från Saab 92 till senaste Saab 9-5. Bland modellerna som syns i Hemmings artikel kan nämnas 9 000 Aero, Sonnett II, Sonnett V4, 900 cabriolet, och en 96 Monte Carlo 850 som ska ha körts av Jerry Seinfeldt.

Men planerna är större för The Saab Heritage Car Museum än att bara visa bilar.

– Det kommer att vara en annorlunda miljö jämfört med andra museum, säger Tom till Hemmings.

– Vad som gör en Saab till just en Saab är upplevelsen du får som förare eller som passagerare. Annars är det som vilken bil som helst. Jag vill att du ska kunna åka med i, och förhoppningsvis köra, de här fordonen. Man kan inte uppleva Saab-andan enbart genom att titta på bilarna. Vi håller just nu på och samlar in bilar som vi kan skjutsa folk i och som vi kan låta folk få köra. Vi planerar till och med att ta in Saab-bilar som folk kan få hyra!

Det återstår dock en hel del jobb innan det nya museet är klart och Tom och Patti är tacksamma för all hjälp de kan få. Paret driver en transmissionsverkstad i Iowa vid sidan om.

Byggnaden kommer att kräva mycket arbete och eftersom det är helt finansierat av mig och Patti så kommer vi att ta det långsamt, säger Tom till Hemmings.

– Jag skulle bli riktigt glad om folk som stannar till vill hjälpa till. Vi behöver hjälp med allt möjligt: måla, byta lampor, skura golv, tvätta bilar och pumpa däck – you name it!

Fick du Saab-feeling? Spana in vårt bildspel nedan.