Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nytt system för varningsblinkers – Tesla anammar

Tesla blir den första biltillverkaren att implementera ett nytt säkerhetssystem för varningsblinkers. Ska minska risken för stillastående fordon.

Det amerikanska företaget ESS, Emergency Safety Systems, har utvecklat ett säkerhetssystem som ska minska risken för de som blir stillastående längs vägkanten. Systemet som kallas HELP, står för Hazard Enhanced Location Protocol, ska göra att stillastående fordon blir lättare för medtrafikanter att upptäcka än med konventionell varningsblink.

HELP-systemet fungerar så att det helt enkelt blinkar mer än vanligt vilket ska öka chansen att andra trafikanter upptäcker bilen. Det är dessutom ett uppkopplat system som kan skicka varningar till GPS-tjänster som bland annat Waze och liknande, för att varna bilar som inte är i närheten ännu. Just Waze har i dag ett liknande system som varnar för detta men det kräver att andra användare rapporterar eventuella faror i appen.
HELP-systemet aktiveras automatiskt då det även är sammankopplat med saker som däcktryckssystem och kan upptäcka punktering. Eller om föraren manuellt trycker på varningsblink-knappen.

Enligt ESS är olyckor relaterade till stillastående fordon ett växande problem i USA där cirka 72 000 personer varje år drabbas, varav 15 000 skadas eller omkommer.
Nu meddelar ESS att Tesla blir den första biltillverkaren att börja använda systemet i sina bilar och funktionen kommer att aktiveras via en mjukvaruuppdatering. I nuläget gäller det dock endast Tesla-bilar i Nordamerika.

https://youtu.be/EKG04xB_RGs