Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070919-shelby-supercars070919-shelby-supercars070919-shelby-supercars
070919-shelby-supercars

Nytt världsrekord i topphastighet!

Ny innehavare av officiella världsrekordet i topphastighet är Shelby Supercars. Koenigsegg hade det förra världsrekordet. Det var bara en tidsfråga innan den svenska supersportbilen skulle bli av med det.

Världsrekordet i topphastighet för serieproducerade gatbilar är hett eftertraktat bland tillverkarna av de mest ultimata sportbilarna. För två år sedan satte svenska Koenigsegg officiellt världsrekord med 388 km/h – Guinness Rekordbok var på plats och mätte. Inofficiellt världsrekord hade Bugatti Veyron som körde i 407,5 km/h, men det räknas egentligen inte då Guinness Rekordbok inte var närvarande vid rekordnoteringen.

Nu har dock supersportbilarna från Sverige och Frankrike officiellt blivit nedgraderade eftersom amerikanska Shelby Supercars (SSC) i går slog nytt världsrekord när Guinness Rekordbok var närvarande. Det nya officiella rekordet är numera 411,7 km/h.

Rekordet ägde rum på en avstängd del av Washington State Public Highway med Shelby Supercars fräna bil Ultimate Aero Twin Turbo med 1 183 hästkrafter. För att slå rekordet måste man köra samma sträcka fram och tillbaka och sen beräkna snitthastigheten. På första sträckan noterades 413,8 km/h som toppfart och på tillbakasträckan 409,6 km/h. Det ger alltså 411,7 km/h vilket är nytt världsrekord.